Közélet

Morvai Krisztina: összeomlott a neoliberális rendszer

Morvai Krisztina: összeomlott a neoliberális rendszer

2010. január 25., hétfő
Morvai Krisztina: összeomlott a neoliberális rendszer
A Jobbik köztársasági elnök-jelöltje, a párt EP-képviselője, Morvai Krisztina Szegeden járt a radikálisok kampánynyitó estjén a Tisza szállóban. A SZEGEDma.hu-nak a vasárnapi gyűlés előtt adott interjút a politikus.

– Pártjuk Parlamentbe kerülése esetén milyen együttműködést tud elképzelni a Jobbik és egy új, jobboldali kormányzat között?

– Kerülném azt a kifejezést, hogy jobboldali. Szerintem minden politikai erőnek meg kell mondania, hogy mi az, amiért ő síkra száll. Ma már a jobb- és baloldali jelző teljesen megtévesztő. Ön szerint baloldalinak nevezhető az a kormány, amely azzal kezdte a működését, hogy privatizálta az összes gyárat, üzemet? Nem áll ki a dolgozó emberekért, ők a legnagyobb vadkapitalisták, a neoliberalizmmus védőbástyái. Sokkal inkább a magukat jobboldali pártként meghatározó szervezetek állnak ki az emberközpontúság mellett, a versenyközpontúság mérséklésére törekedvén. Tehát én ezért sem értek egyet ezzel a megkülönböztetéssel. Ez a megosztásnak az eszköze.

– Akkor mi az alapvető különbség, hogy lehet ön szerint a politikai erők közt különbséget tenni?

– Vannak status quo párti erők, amelyek a jelenleg fennálló rendszert támogatják, melynek a lényege a neoliberalizmus, a globális világuralmi rendnek való alávetettség, a WTO által irányított liberális szabad kereskedelem mentén felépített gazdaság, beleértve a mezőgazdaságot is. Az ország kiszolgáltatása a multinacionális és külföldi cégeknek, bankoknak. Ezzel szemben állnak azok a rendszerkritikus erők, akik valódi, radikális változást akarnak, és akik azt mondják, nemzeti önrendelkezésre van szükség, gazdasági vonatkozásban is, amilyen például az élelmiszer-önrendelkezés lehet majd. Most a status quo párti és a status quót alapjaiban kritizáló erők állnak szemben egymással. Más megfogalmazásban a nemzet érdekeit szolgáló és az azt semmibe vevő erők.

– Térjünk vissza oda, ahonnan elindultunk. Megkérdezem konkrétan: milyen együttműködést tud elképzelni a Fidesz és a Jobbik között?

– A Fidesszel való együttműködést témák mentén tartom elképzelhetőnek. A lisszaboni szerződést, ha vissza lehetne pörgetni az idő kerekét, nyilván nem szavaznánk meg velük együtt, mert nem tartjuk a magyar nemzet érdekében állónak, egyébként semmi olyan döntést nem támogatunk, amely elvonhat hatásköröket, döntési jogosítványokat a nemzettől. De össze tudnánk fogni például abban, hogy 2011 után se lehessen megvásárolható külföldiek számára a magyar termőföld. Nagyon várom a Fidesz határozott álláspontját ebben. Most örömmel olvastam, hogy

Orbán Viktor

nyilatkozott a piacvédelem fontosságáról, különösen a mezőgazdaságban. Mi kezdtük el az e gondolatkörhöz szorosan csatlakoztatható élelmiszer-önrendelkezést mint új alapelvet a belső piacvédelem, helyi termelés, értékesítés, egészséges élelmiszer programját.

– Azt mondta egy, a sajtónak tett nyilatkozatában, hogy 2010 nem egy, hanem „a” választás éve...

– Az európai parlamenti választáson áttörés történt, minden ellentétes erő ellenére a Jobbik 15 százalékot szerzett. Az emberek megtapasztalhatták, hogy nem csak egy szűk, nagy pénzű, baráti, pajtási kapcsolatok hálózataként működő elit vehet részt Magyarország vezetésében. A magyarok szárnyakat kaptak ettől, s most már tudják, hogy súlya van a szavazataiknak. Már nem dőlnek be a fasisztázásnak, antiszemitázásnak. Látjuk, hogy világviszonylatban is a status quo pártoknak nincs válasza a mai helyzetre. A neoliberális rendszer – amelynek az a lényege, hogy a profitot privatizálni, a kárt és a költségeket pedig államosítani kell – összeomlott. Alternatívát nem tudnak nyújtani, de valamit mégis mondani kell, és akkor kezdik szajkózni, hogy ők védik meg a fasizmustól a világot. Mi, rendszerkritikus erők vagyunk a fasiszták, ők pedig az antifasiszták. Ez a kommunikációjuk az összes mai problémára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.