Egymilliárdos beruházás a múzeum új raktárbázisa

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Cserje sori ipari parkban felépített új raktárbázis épületébe szinte már teljesen beköltözött a Móra Ferenc Múzeum. Az új, 4000 négyzetméteres épületet a sajtóval közösen járták körbe csütörtökön az intézmény és a megyei önkormányzat képviselői.

„A Csongrád megyei múzeumszervezet közép-európai viszonylatban is kiemelkedő raktár- és restaurátorbázist vehetett igénybe december közepén, s mára már szinte teljesen beköltöztünk” – mondta a bejáráson Zombori István, aki körbevezette a sajtó képviselőt a restaurátorműhelyek és a raktártermek között. Jelenleg a végleges raktárrend kialakítása folyik, 20-25 ember dolgozik a több mint 11 ezer négyzetméteres területen fekvő 2000 négyzetméternyi alapterületű raktárépületben. Megtudhattuk, hogy az alapkőletételtől az ígéretek szerint 150 nap alatt épült fel a múzeum új intézménye, s előreláthatóan márciusban teljesen berendezve, ünnepélyes keretek közt adják át az épületet, ahová rendszeres csoportlátogatásokat is szerveznek majd.
Az alsó szinten találhatóak a restaurátorszobák, a számítógép- és a rajzolóterem, illetve két raktárterem a természettudományi gyűjtemények, cserépleletek és a történelmi csontok elhelyezésére. Az emeleten a néprajzi, várostörténeti és képzőművészeti gyűjtemény kapott otthont.
„Az egész országban egyedülálló, hogy egy kulturális beruházásra a járulékos költségekkel együtt közel egymilliárdot költsenek” – mondta el Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke. „Ennek az új raktárbázisnak az a jelentősége, hogy a múzeum munkatársai már 21. századi körülmények között tudnak dolgozni s partnerei lehetnek a Szegedi Tudományegyetemnek s más tudományos szervezeteknek is.”

no images were found

Előző sztori

Határrendészeti hírek: alsónadrágban a jeges vízben

Következő sztori

Vadaspark, városőrség és rendőrség közös bűnmegelőzési pályázata + HANG