Aláírták az új klinikai tömb támogatási szerződését Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Aláírták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új, 265 normál és 34 intenzív ágyas klinikai tömbjének építéséről szóló támogatási szerződést csütörtökön; a beruházás tavasszal kezdődik, a komplexum 2012-ben már fogadhatja a betegeket.

Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta: a beruházás nem csak Szegednek és a régiónak, de egész Magyarországnak nagyon fontos, hiszen az országban egyedülálló kardiológiai centrum valósul meg.
A beruházás jótékony hatása nem kétséges, mivel az egyetem mellett a város is részesül belőle, a szegedi cégek várhatóan nagyon sok megbízást kapnak majd; a legfontosabb ugyanakkor, hogy a betegeknek 21. századi környezetet teremtenek – emelte ki a tárcavezető.
A régióban a szív-és érrendszeri megbetegedések száma harminc százalékkal meghaladja az országos átlagot, ezért is jelentős a fejlesztés – tette hozzá Székely Tamás.
A mintegy 12 milliárd forintos beruházás csaknem 90 százaléka uniós forrás, az önerőt az egyetem biztosítja, de a projektet a város is támogatja és a későbbi működtetéshez is hozzájárul.
Botka László (MSZP) , a város polgármestere elmondta, hogy a fejlesztést a 2010-es költségvetés terhére 750 millió forinttal támogatják, emellett minden évben 100 millió forintot kap majd a centrum a várostól.
A beruházásnál a fejlesztési forrásokból 4,5 milliárd forintot tesz ki a gép-, műszer- és eszközbeszerzés.
Az SZTE – amely 2007. október 1-je óta a teljes szegedi járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó rendszert működteti – az újonnan építendő tömbbel és az 1986-ban épült, 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával új, úgynevezett magkórházat hoz létre a déli klinikakertben. Ebben az egyetemi klinikák sebészeti és kardiológiai egységei működnek majd, 265 normál és 34 intenzív ággyal.
Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező, összesen 14 műtővel, valamint több központi kezelőlabor.
Az új épülettömbben a kardiológiai, az invazív (belsőleges beavatkozást alkalmazó) kardiológiai, az általános belgyógyászati, a hematológiai, az általános sebészeti, a szív-, a tüdő-, a mellkas- és az érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják majd a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is.

Előző sztori

Szegeden a Michael Jackson-show

Következő sztori

Demokratikus Centrum néven indul az MDF és az SZDSZ?