Aggódik az MTV kuratóriumi ellenzéke a foci-vb közvetítései miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MTV kuratóriumának fideszes tagjai – köztük az elnökhelyettes, a szegedi Balogh László – aggodalmukat fejezték ki, mivel könnyen előfordulhat, hogy nem jutnak el minden magyar nézőhöz a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek közvetítései. Ezzel kapcsolatos felhívásukat egy sajtóközlemény formájában juttatták el szerkesztőségünkbe.

A Magyar Televízió Zrt. Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének Fidesz és KDNP által delegált tagjai aggodalommal figyelik, hogy Magyarországon és a magyar nyelvterületen látható lesz-e a 2010-es év legfontosabb sporteseménye, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság.

A Magyar Televízió a közvetítési jogot az EBU-n (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) keresztül szerezte meg. A Magyar Televízió jelenleg sem a közvetítési jogokat, sem a közvetítés közvetlen költségeit nem tudja kifizetni. A közvetítési jogok átruházásának, a futballmérkőzések közvetítése eladásának lehetősége ugyan fölmerült, de az erre jelentkezők közül a legnagyobb esélyes nem rendelkezik Magyarországon olyan műsorterjesztési hálózattal, amelyen a tévénézők többsége megtekinthetné a világbajnokság mérkőzéseit.
Ugyanakkor közvetítési jogok eladásából származó bevétel sem maradna a Magyar Televíziónál, mivel azt vissza kellene fizetni az EBU-nak a felhalmozott tartozás törlesztésére. Amennyiben nem fizeti ki adósságát az MTV, akkor a nemzetközi szervezet kizárja tagjai soraiból és elveszi tőle a közvetítési jogokat.
Meggyőződésünk, hogy a rendkívüli érdeklődést kiváltó labdarúgó-világbajnokság közvetítése közszolgálati feladat, azaz a közszolgálati Magyar Televízió feladata.
A pénzhiány okozta helyzetért, a 10 milliárdos elvonásért egyértelműen a kormány és a Magyar Televízió működési forrásainak felét megvonó parlamenti többség a felelős.
Mindent el kell követni, hogy a Magyar Televízió közvetíteni tudja ezt a sporteseményt!

A Magyar Televízió kuratóriumának elnökségi tagjaiként nem segédkezünk ahhoz, hogy a kormány politikai bosszúhadjárata miatt a magyar emberek ne láthassák a mindig nagy közérdeklődésre számot tartó eseményt, a labdarúgó világbajnokságot.
Felszólítjuk a Bajnai-kormányt, biztosítson forrást a vb jogdíjának és zavartalan közvetítésének költségeire!
Amennyiben ez nem történik meg, minden felelősség azoké, akik az MTV működési költségeinek csaknem 50 százalékát elvonták, ellehetetlenítve ezzel a közszolgálatiság teljesítését, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy az MTV eladja a közvetítési jogokat.

Budapest, 2010. január 12.

Balogh László elnökhelyettes
Bordás Vilmos
Koltay András
Szabó Tibor
Ugron Gáspár

Előző sztori

Országosan néhány kivételével járnak a vonatok

Következő sztori

Nyomoznak a Mars téri „kilakoltatás” miatt