Egészség

Új vírus - Nem tudták kimutatni a fertőzést a Szegeden meghalt lánynál

Új vírus - Nem tudták kimutatni a fertőzést a Szegeden meghalt lánynál

2009. december 30., szerda
Új vírus - Nem tudták kimutatni a fertőzést a Szegeden meghalt lánynál

Bár az új típusú influenza legsúlyosabb szövődményének számító vérzéses tüdőgyulladás okozta a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján az ünnepek alatt elhunyt 13 éves lány halálát, szervezetében nem tudták kimutatni a H1N1-fertőzést - közölte Túri Sándor intézetvezető professzor szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A lánynak kromoszóma-rendellenessége volt és nagy túlsúllyal is küzdött, a szegedi klinikára kerülve intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult - mondta az egyetemi tanár. Hozzátette: bár a lány betegségének lefolyása megegyezett a H1N1 vírus okozta fertőzéssel, szervezetéből nem lehetett kimutatni a vírust. A szakember kifejtette: a vírus jelenléte nem jár feltétlenül együtt a betegség kialakulásával, és a tipikus tünetekkel jelentkező pácienseknél sem mutatható ki mindig a fertőzés. A professzor példaként a szegedi klinikára azonos tünetekkel felvett és azóta gyógyultan távozott négy testvért említette, akik közül csupán egy gyereknél volt kimutatható a H1N1-fertőzés.

Túri Sándor

tájékoztatása szerint szeptember óta a szegedi gyerekklinikára 83 olyan beteget vettek föl, akinél kimutatható volt az új típusú influenza, közülük 14 gyerek szorult intenzív ellátásra, s 7-et kellett lélegeztetni. A fertőzött betegek közül egy 1200 grammal született koraszülött elhunyt, halálát azonban feltehetően elsősorban éretlensége és súlyos légzési problémái okozták. A klinikára felvett betegek között 58 olyan influenzagyanús páciens volt, akinél nem lehetett kimutatni a fertőzést. Az elmúlt hónapok során mintegy 80 új influenzás páciens kapott ambuláns ellátást a szegedi gyermekklinikán - tudatta a professzor. Az egyetemi tanár hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kismamák beoltassák magukat, mivel a szervezetükben kialakuló védettség a szülés után bizonyos ideig újszülöttjüket is megóvja a fertőzéstől. Túri Sándor azt javasolja, hogy a 6 és 12 hónapos kor közötti korábbi koraszülötteknek és szívfejlődési rendellenességben szenvedő csecsemőknek is adják be az egyik külföldi gyógyszercég által felajánlott vakcinát. Ebből a szegedi klinika száz gyerek számára elegendő készletet kapott, de eddig csak 13 gyerekkel jelentkeztek itt oltásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.