Tüntetés a Jobbikkal a “Lófaráért” – FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A „Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése” elnevezésű projekt keretében december 3-án a Reök-palota előtti tér – a köznyelvben „Lófara” – lezárásával, autómentesítésével elkezdődött a belváros rekonstrukciójának egyik látványos része. Az igazi látványosságot tovább színezte, hogy délután 17 órakor tüntetők – köztük jobbikos politikusok, szimpatizánsok – vonultak a lovasszobor körüli építési területhez.

A spontán demonstráció 17 órakor kezdődött a forgalomtól elzárt területet határoló kerítésnél. Mintegy 30-40 ember jelent meg a helyszínen, városvédők és Jobbik-szimpatizánsok vegyesen. Ifj. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tagja beszédében elmondta, hogy Szegeden lerombolták már a Bálint Sándor-emlékházat, eladták a Bartók Művelődési Ház épületét, és a civilek tehetetlenek voltak. „Ezt a kegyeleti emlékművet nem hagyjuk, hogy bolygassák, elmozgassák helyéről, ezért kértük a Jobbik segítségét” – mondta a városvédő. Ifj. Szilágyi Árpád szerint elsősorban érzelmi és kegyeleti okokból kell a szobornak a helyén maradnia. „Akármilyen politikai csatározások folynak is ma, egy dologban meg kell állapodnunk: a hősöknek az emlékében” – tette hozzá. „Ez az emberi jogok megtiprása” – értékelte portálunknak a Reök-palota előtti terület lezárását a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, v. Szilágyi Árpád, aki számtalan fórumot megjárt azért, hogy a felújítások ne járjanak a szobor áthelyezésével. A terület körbekerítése azonban egyértelmű jele annak, hogy elkezdődik a beruházás.

Ifj. Szilágyi Árpád városvédő beszéde után az egybegyűltek – mintegy negyven fő civil, jobbikos politikus és szimpatizáns – bementek az építési területre, és körbevették az ott lévő lánctalpas munkagépet, illetve a kegyeleti kert kerítésénél álltak.

Botka László üzent nekünk ezzel a markolóval, de mi nem fogunk megijedni. Nincs más eszköze, minthogy ilyen módon üzen nekünk” – mondta el az egybegyűltek előtt Tóth Péter. A Jobbik szegedi elnöke a SZEGEDma.hu-nak kifejtette, hogy meg fogják akadályozni az emlékmű elmozdítását. Hangsúlyozta, hogy pénteken sokkal többen fognak eljönni, mert úgy gondolja, hogy nem csak a csütörtök délután ott lévők gondolják úgy, hogy szégyen, amikor üzleti tevékenységek és érdekek miatt áthelyeznek egy emlékművet. Riadóláncszerűen értesítik majd egymást, és ha azt tapasztalják, hogy elkezdődik a munka, egyből jönnek. Tóth Péter elmondta, hogy a rendőrségnek még a nyár folyamán jelezték, hogy amennyiben elkezdődnek a munkálatok, akár élőlánccal is megvédik az szobrot. Portálunk június 30-án is írt erről, Tóth Péter akkor jelentette be, hogy azonnal akcióba lépnek, amint bárki is bontani akar.

A nemzetiszínű, jobbikos és árpádsávos zászlókat lobogtató demonstrálók negyed hatkor léptek be a kordonnal körülzárt építési területre. Körülbelül negyed óra múlva rendőrök érkeztek a helyszínre, és elkezdték igazoltatni őket. Közben jelentést tettek, és az egyik rendőr válaszából kiderült, hogy arra is kíváncsiak voltak, hogy a jelenlévők között van-e olyan személy, aki gárdaegyenruhát hord. Senki sem volt a betiltott öltözetben a téren.

Háromnegyed hatkor a magyar, majd a székely himnuszt énekelték el a demonstrálók, végül negyed hétkor elhagyták az építési területet.

no images were found

Előző sztori

Nógrádi Zoltán kiáll a regionális stúdiókért

Következő sztori

Megyei közgyűlés: megmentenék a tévét és a szobrot