Közélet

Tóth Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Tóth Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

2009. december 23., szerda
Tóth Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Tóth Sándorra, az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyarországi mártírjára emlékeztek szerdán, halálának huszadik évfordulóján a hódmezővásárhelyi római katolikus temetőben.

Bognár Levente

, Arad alpolgármestere az egykor Temesvárra segélyt szállító gépkocsivezető sírjánál elmondta,

Tóth Sándor

személye a barátság, a szolidaritás szimbóluma, ami hidat jelent a népek között. Húsz évvel az Aradnak és egész Romániának szabadságot hozó forradalom után sem felejthetjük el azt az áldozatot, amit Tóth Sándor és rajta keresztül Hódmezővásárhely is tett a városért - hangsúlyozta az alpolgármester. A temetőben a család és a barátok mellett lerótták kegyeletüket az aradi és a hódmezővásárhelyi, valamint az Arad megyei önkormányzat képviselői, az aradi forradalom egykori résztvevői pedig román nemzeti színű szalagot kötöttek a síremlékre. Hódmezővásárhely a temesvári felkelés 1989. december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követte az események alakulását. December 22-én "Romániáért, Erdélyért" címmel tartottak adománygyűjtést a temesvári felkelés megsegítése céljából a vásárhelyi Kossuth téren. A helyben összegyűlt adományokból még aznap este egy segély-konvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. Az egyik gépkocsit a 44 éves, háromgyerekes Tóth Sándor vezette. December 23-án hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál érte a halálos lövés a gépkocsivezetőt. A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza, temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát.

Mészáros Tamás

, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum történésze feldolgozta a tragikus történetet. A kutatás fényt derített arra a tényre is, miszerint a háromgyermekes férfira véletlenül, sorsszerűen esett a választás: eredetileg egy másik sofőr vállalta volna a temesvári fuvart, ő azonban otthon felejtette az útlevelét. Mészáros Tamás tanulmányában idézi a konvojt kísérő

Ágoston Lajost

, aki az aradi kórházban azonosította Tóth Sándor holttestét: "Megtaláltam Tóth Sándornak az autóját, ami szabályosan állt a hídfeljáróban, behúzott kézifékkel, és nem lefulladt, hanem leállított motorral, tehát nem menetközben lőtték ki, biztos. Egy, mintha derékból leadott géppisztolysorozat szemből találta volna el, hiszen három találat érte az autót: egy lent az irányító karon, egy valahol a hűtőmaszk környékén, egy pedig fenn a szélvédőn, és ez volt az a bizonyos halálos lövés, amely Sándor életébe került, és ott vérzett el az autóban".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.