Szili sokkolta az MSZP-t

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP hétvégi országos választmányi ülésén Szili Katalin bejelentette, hogy egy belső pártközvélemény-kutatás csupán tízszázalékos MSZP-támogatottságot mért Pécsett – értesült a Magyar Nemzet. A hír valósággal sokkolta a szocialista párt belső parlamentjének számító testület tagjait. Az eredmény tükrében az sem meglepő, hogy a volt házelnököt, Lendvai Ildikó sikertelenül próbálta rávenni az országos lista második helyének elfogadására.

Szilit eredetileg a lista ötödik helyére javasolta a pártvezetés, ám a pécsi politikus ezt már a múlt hétvégén visszautasította. Kijelentette, hogy nem kíván szerepelni az országos listán, mivel nem ért egyet a jelöléssel, valamint azzal, hogy listát a párt régi politikusai vezetik – olvasható a lap mai számában. A Magyar Nemzet tudni véli, hogy Szili Katalin azt is sérelmezte, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt előzetesen elé sorolták. A bukott miniszterelnök jelöltségével kapcsolatos hír továbbá, hogy a szombati választmány elutasította a szegedi kötődésű Géczi József Alajos azon indítványát, hogy cseréljen helyet a tizenegyedik helyre sorolt Hiller István oktatási miniszterrel. A testület így végül zárt ülésen, nyílt szavazással támogatta az elnökség által beterjesztett listát, amelyen Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök és Kovács László volt uniós biztos után Gyurcsány Ferenc a negyedik helyen szerepel. A végleges listáról a szocialisták december 12-i kongresszusa dönt.

Feszültségekkel formálódik az MDF listája is. Az első tíz helyen Bokros Lajos európai parlamenti képviselő, Dávid Ibolya pártelnök és Debreczeni József közíró mellett Somogyi Zoltán politikai szakértő helye tűnik biztosnak, azonban a Demokrata Fórum választmányi elnöke a Népszabadság útján „üzent” a pártelnöknek. Makay Zsolt kritikával illette Debreczeni jelölésének tervét, majd kijelentette, hogy az MDF listáján minél több új politikusra lenne szükség, “s nem a rendszerváltás idején, az asztal körül ülőknek kellene ezen rajta lenni”.

Forrás: http://www.mno.hu/portal/680960 és a Magyar Nemzet december 7-i száma.

Előző sztori

Toronyirány: új egyházmegyei magazin indul

Következő sztori

Hátország: így állnak a Volán csapatai