Közélet

Nógrádi Zoltán kiáll a regionális stúdiókért

Nógrádi Zoltán kiáll a regionális stúdiókért

2009. december 3., csütörtök
Nógrádi Zoltán kiáll a regionális stúdiókért
Néhány hónapig – az új kormány megalakulásáig – kell kitartaniuk az MTV regionális stúdióinak – jelentette ki Nógrádi Zoltán Szegeden, a megyeházán tartott sajtótájékoztatóján. A fideszes országgyűlési képviselő önkormányzati összefogást kezdeményezett az ügyben, Mórahalom önkormányzata nevében 500 ezer forintot ajánlott fel a stúdiók megmentéséért, és erre buzdította a térség többi politikusát is. A regionális stúdiók leépítése Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő szerint amellett, hogy kicsinyes lépés, olyan meglévő struktúrát bont le a válságra való hivatkozással, melyet valószínűleg nem lehet később visszaalakítani. Nógrádi szegedi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az új kormánynak ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkoznia kell, addig kell „kihúzniuk” a vidéki stúdióknak. „Mindazok a politikusok, akik pártállástól függetlenül kiálltak már eddig is a televízió mellett, tegyenek konkrét lépéseket” – hangsúlyozta. Azt javasolta, hogy a települések lélekszámarányosan anyagilag is járuljanak hozzá a stúdiók megmaradásához. „Elképzelhetetlennek tartom, hogy ha a helyi szereplők anyagilag melléállnak az ügynek, akkor azt mondaná a televízió országos vezetése, hogy nem veszi figyelembe ezt a körülményt” – hangsúlyozta. Mórahalom önkormányzata nevében 500 ezer forintot ajánlott fel erre a célra Nógrádi Zoltán. A honatya emlékeztetett, hogy az összefogás már a szentesi légimentőbázis létrehozásánál sikerre vezetett. Az elfogadott 2010-es költségvetéssel kapcsolatban is kritikákat fogalmazott meg a fideszes képviselő: „Szerkezetében is teljes egészében elhibázott az elfogadott költségvetés. Egyrészt a számadatai nem biztosak, a kiadásai nagymértékben alul-, míg bevételei nagymértékben felültervezettek” – hivatkozott Nógrádi közgazdászok véleményére. A politikus szerint ez a költségvetés semmilyen módon nem teszi lehetővé, hogy ez a gazdaság magára tudjon találni, hogy munkahelyek teremtődjenek, a kis- és középvállalkozások gyarapodni tudjanak. A legszomorúbbnak azt tartja, hogy a szürke- és a feketegazdaság kifehéredését sem segíti elő a büdzsé. „A költségvetés ezen megszorító intézkedések kapcsán csökkenő bevételekkel kell hogy számoljon a kormány. Például társasági adóbevételből a tervezetthez képest közel 100 milliárddal kevesebb fog befolyni. El fogják kerülni az emberek az adófizetést, mert nincs miből fizetni” – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán.
Összesen kilenc módosító indítványt nyújtott be a jövő évi büdzséhez a fideszes képviselő, melyeket egytől egyig leszavazott a szocialista-liberális többség. Mint hangsúlyozta, a Homokhátság és Szeged fejlődésének érdekében olyan javaslatokat tett le képviselőtársai elé, melyeket uniós forrásokból lehetett volna finanszírozni, vagyis nem igényeltek volna költségvetési többletforrást. Nem kapott támogatást például a szegedi harmadik híd ügye és az ásotthalmi határátkelő kiépítése sem. Nem történt előrelépés a Holt-Tisza rehabilitációjával, valamint a Homokhátság vízpótlásával kapcsolatban sem. Kiemelte továbbá azt is, hogy a tanyagondnoki rendszer sem kapott többletnormatívákat, és habár Gyurcsány Ferenc ígéretet tett arra, hogy nem lesznek zsáktelepülések, a Homokhátságon összekötő utak építésére sem jut jövőre egyetlen állami forint sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.