Írjon nekünk

Sport

Lékó Péter: szimultán és könnyed anekdota

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:
Negyven táblán adott jótékonysági sakkszimultánt Lékó Péter a szegedi IH Rendezvényközpontban. A szegedi sakkzseni ötlete alapján a nevezési díjakból közel egymillió forint gyűlt össze, amit a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására fordítanak. A szimultán előtt Lékó Péter gyermekkori sakkélményeit villantotta fel, csattanós poénokkal.

Lékó Péter vérbeli profi, nemcsak azért, mert a sakkozás nemzetközi klasszisa, hanem azért is, mert ha elkezd beszélni sportágáról, a hallgató önkéntelenül is keresi maga körül a figurákat, a hatvannégyes pepita táblát. A szegedi sakknagymester ellenfelei tudják a legjobban, mindig kitalál valamit, és megnehezíti életüket. Lékó Péter több hónappal ezelőtt is meglepetést okozott: a mindig sportosan elegáns sakkzseni, azzal kopogott be az önkormányzathoz, hogy jótékonysági sakkszimultánt adna a nehéz helyzetben lévő gyerekek támogatására. Solymos László, Szeged alpolgármestere a mai szimultán megnyitóján bevallotta, ilyenre az önkormányzat nem gondolt, ezért örültek, amikor Szeged díszpolgára előállt ötletével.
Az IH Rendezvényközpontban negyven táblát állítottak fel, az asztalok mögött ültek fiatal tehetséges szegedi sakkozó gyerekek és olyan cégek képviselői, illetve magánszemélyek, akik befizették az 50 ezer forintos nevezési díjat. Összesen közel egymillió forint jött össze, amit a szervezők a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására fordítanak.
Mielőtt Péter megtette volna az első lépéseket, anekdotázott. Felidézte gyerekkori sakkélményeit – igen kérem, a kis Lékó felnőtt, már 30 éves férfi -, azokat a szimultánokat, amik a legemlékezetesebbek voltak.
„Nyolc évesen adtam az első szimultánt a Széchenyi téren. Nagyon jól emlékszem, hogy ellenfeleim csak egy kezet láttak néha felvillanni, az volt az enyém. Alig láttam a sakktáblákat” – emlékezett vissza Lékó Péter.
Gondoljanak csak bele, az 1979-esek még csak akkor tanultak írni, olvasni. Péter pedig már izzasztotta a felnőtteket a sakktábla mögött. A sakkzseni kifogyhatatlan történeteit „tátott szájjal” hallgatták a gyerekek, és a felnőttek az IH nagytermében. Ízes, humoros, poénokkal teli előadása nagyon kevés sportolónak van. A most élők között – legalábbis Magyarországon – biztosan Lékó Péter vezeti a sztorizós ranglistát. A könnyű, fehér zakót, fekete inget, és elegáns farmernadrágot viselő, a 2004-es felnőtt világbajnoki döntőben az orosz Kramnyik ellen 7-7-es döntetlent játszó Lékó Péter azt is elmesélte, hogyan lett 1994-ben a szegedi korosztályos világbajnokság aranyérmese. Micsoda memória! Péter lépésről lépésre felidézte az akkori eseményeket. Volt szerencsém átélni másodszor is az utolsó forduló eseményeit, hiszen 15 évvel ezelőtt ott izgultam, mint tudósító, Lékó Peti kilencedik partiján. Olyan élethű volt Péter krimibe illő története, hogy az embernek borsózott a háta. Azt se feledjük, hogy akkoriban Lékó Péter volt a világ legfiatalabb nemzetközi nagymestere.
„Persze, hogy rengeteg meghívásom volt. Kivittek Argentínába és a sakk mellett azzal kedveskedtek, hogy megnézhettem a River Plate egyik meccsét. Tudták rólam, hogy imádom a focit. Az újságok címlapján szerepeltem, amint a River öltözőjében köszöntöttek Passarelláék. De úgy érzem, a rengeteg elemzés és sakkozás mellett, annak idején is megmaradtam gyereknek. A hollandiai Wijk aan Zeeben történt – ahova januárban már tizennyolcadszor megyek vissza -, hogy 12 évesen minden parti előtt lementem a tengerpartra homokvárat építeni. Hideg volt, de nem számított, nekem várat kellett építeni a nemzetközi torna idején. Mindig abban bíztam, hogy a parti végéig megmarad a váram, de nem jött be a számításom, a tenger nyert. Természetesen azonnal megtaláltak a nagymesterek, az egyikük azt mondta: ’Péter, ha nagymester akarsz lenni, meg kell fürödnöd a tengerben’. Ledobtam a cipőmet, és térdig belementem a fagyos vízbe. Gondoltam, ha csak ennyiből áll… A nagymesternek igaza lett, két év múlva Wijk aan Zeeben lettem a világ legfiatalabb nagymestere.”

lekopeterHallgassa meg Lékó Péterrel készített hanganyagunkat!

Kommentek

Sport

Amerikai centerrel erősít a Szedeák

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

Brian Asbury a Naturtex-SZTE-Szedeák újabb légiósa – jelentette be a klub honlapján. Kommentek

Tovább olvasom

Sport

Végleges a MOL-Pick Szeged felkészülési programja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szegeden két edzőmeccset játszik a csapat.

Tovább olvasom

Sport

Komoly célok és neves igazolások a Szegedi VSE-nél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Három játékost is szerződtettek a megszűnő SZEOL SC-től.

Tovább olvasom

Aktuál