Kosárlabda: Szabó Péter egyedül verte a Szedeákot

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2009-es esztendőben utolsó tétmérkőzését játszotta a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák. Sajnos keretbe foglalta az őszt a csapat, hiszen az első fordulóban Kecskeméten elszenvedett vereséget követően másodszor maradtak alul Bonifert Domonkos tanítványai: a Szolnoki Főiskola a 44 pontig jutó Szabó Péter vezérletével fektette két vállra fiainkat. Az éllovas szolnoki vendégjátékát élőben követhették portálunkon.

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 11. fordulójában:

Szolnoki Főiskola Olaj KK – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 94-90 (17-26, 23-27, 29-16, 25-21).
Szeged: Vida 17/3, Molnár 7/6, Nyilas 16/3, Kovács D. 11, Gémes 24/6. Csere: Mészáros 7, Simándi 8/6, Szabad. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
A Szolnok legjobb dobója: Szabó P. 44/12.

Bonifert Domonkos: „Teljesen megérdemelt a Szolnok győzelme, a hozzáállásunkkal sajnos komoly gondok mutatkoztak. A szezon végére fejben leeresztettek a kulcsembereink, a meccs után el is mondtam az öltözőben: mindenkinek magába kell szállnia, hiszen ez a teljesítmény semmire sem lesz elég. Túl sokat foglalkoztunk a külsőségünkkel, nagyobb önkritikával kellene játszani. A védekezésünk csapnivalóan működött, amit jelez, hogy az ellenfél legjobbja 44 pontig juthatott. Úgy gondolom, azzal együtt, hogy hosszú még a szezon, s bőven születhetnek váratlan eredmények, ez a zakó kijózanítólag hathat a srácokra: nagyot tévedtek, akik azt hitték, hogy a bab is hús. Ezen az estén nem azt a kosárlabdát mutattuk, amit az edzéseken gyakorlunk, csapatként mondtunk csődöt. Ennyi egyénieskedést nem engedhetünk meg magunknak. Előretekintünk, egy kis szusszanást követően kettőzött erővel dolgozunk tovább!”

További eredmény a 11. fordulóból:

Nagykállói KE – Újbuda TC 96-84

Élő közvetítésünket itt olvashatja el újra:

IV. negyed: 25-21

Öldöklő küzdelem dúl a pályán a záró felvonásban, minden dobóhelyzetért hatalmas a harc. A 3. percben 73-73 az állás. A két fél továbbra sem tud elszakadni egymástól, a 7. perc elején 79-79-et mutat az eredményjelző. Drámaian izgalmas végjátékra van kilátás. Kis lépések előre mindkét részről, 8. perc eleje: 83-83. Másfél perccel a vége előtt 88-85-re vezet a Szeged, ha jobban büntetőznénk, még nagyobb lehetne az előny. Így azonban sajnos a Szolnok kihasználta az adódó lehetőséget, s mivel egy duplát követően Szabó Péter egy hármast vágott be, 90-88-ra már a hazaiak vezetnek. 23 másodperc a végéig. A végjáték sajnos rosszul sikerült, így némi meglepetésre 94-90-re győzött a Szolnoki Főiskola.

III. negyed: 29-16

A harmadik negyed 6-0-s szolnoki rohanással kezdődött, ezt követően találtunk be először. A 3. percben újra tíz pont az előny, 56-46-ra vezet a Szeged, mikor Gémes két büntetőből egyet gólra vált. Szabó Péterrel azonban továbbra sem tud mit kezdeni a szegedi védelem, így Bonifert Domonkosnak a 6. percben már 62-60-nál kell időt kérnie, ismét itt a nyakunkon a Szolnok… Ezúttal kevésbé bizonyult hasznosnak az egyperces szónoklat, mint egy negyeddel korábban, hiszen a hazaiak lendületben maradtak, s a vezetést is átvették (65-64). Vida ellen ráadásul befújták a negyedik személyi hibát is. Az utolsó játékrész 69-69-nél kezdődhet, Szabó Péter 31(!) pontnál tart, bárki próbálkozik meg az őrzésével, egyelőre túljár az eszén a hazaiak ásza.

II. negyed: 23-27

Míg az első felvonásban okosan, dobóhelyzetig játszotta ki támadásait a Szedeák, s a kísérletek jó százalékban hullottak a gyűrűbe, addig a második negyedben a személyi hibák miatt felforgatott ötös egyre többet hibázik. A 14. percre 31-30-ra zárkózott föl a házigazda, Bonifert mester azonnal időt is kért, hiszen sürgősen rendet kell rakni a fejekben. Használtak is a kemény szavak, hiszen a Nyilas helyett visszaállt Vida vezérletével alig két perc alatt tizenegy pontot rámolt be a Szeged, miközben egyet sem kapott. Gémes négy pontot szorgoskodott össze ebben a periódusban, Simándi pedig egy triplával keserítette el a szolnoki szurkolókat.

Vida Mátét nem tudják tartani a hazaiak, a fiatal irányító nagyszerűen szab fazont a vendégek támadásainak. Rossz hír viszont, hogy a játékvezetők ellen is befújták a harmadik faultot, mint mondjunk, erősen véleményes volt. Szépen összeállt viszont a védekezésünk, az utóbbi percekben nem nagyon jutnak tiszta dobóhelyzetbe a szolnokiak. Kevesebb mint három perccel a nagyszünet előtt 15 pont a Szedeák előnye, 48-33 ide abban a pillanatban, mikor Vida büntetője után hull a labda a gyűrűbe. A nagyszünetig is sikerült megőrizni a megnyugtató előnyt, hiszen pár a végén a hazaiak is betaláltak kintről, 53-40-re Vidáék vezetnek.

Néhány érdekesség az első félidőről. A Szedeák remek csapatjátékát bizonyítja, hogy 16 asszisztot és 20 mezőnykosarat jegyezhettünk föl játékosai neve mellé. A lepattanók terén is 16-10-re vezetnek a szegediek, Gémes már nyolcszor tépte le sikeresen a labdát.  Pontszerzőink: Vida 12/3, Kovács D. 10, Gémes 9/3, Simándi 8/6, Nyilas 7/3, Molnár 4/3, Mészáros 3. A hazaiak legjobbja egyértelműen a 14 pontos Szabó Péter, őt nehezen tudtuk tartani. Továbbra is a faultok jelentik az elsődleges problémát: Vidának és Kovácsnak kell leginkább vigyáznia, hiszen ők három-három szabálytalansággal állnak…

I. negyed: 17-26

Vida, Molnár, Nyilas, Kovács, Gémes összeállításban kezdte a találkozót a Szeged, s nem is rosszul, hiszen a nyáron épp Szolnokról igazolt Kovács Dávid két és Gémes egy duplájával a 3. perc elején 6-2-re lépett meg. A következő percekben is kulturáltan, nagyszerűen kosárlabdázott a látogató, nyoma sem volt a múlt heti ötlettelenségnek. Vida, Gémes és Nyilas is betalált kintről, így a 8. percben 23-11-es Szedeák-vezetést mutat az eredményjelző. A negyed végén néhány hibát elkövettek Vidáék, ennek köszönhetően közelebb zárkózott a Szolnok. Sajnos faultproblémákkal kell szembenéznie a listavezetőnek, hiszen Kovács D. ellen már háromszor, Vida és Molnár M. ellen kétszer ítéltek a síposok. Cserélt is Bonifert Domonkos: Mészáros, Simándi és Szabad lépett pályára.

Az első tíz percben a hazaiaknál Kenyeres 7, Szabó P. 6 pontig jutott, a Szegedben Kovács Dávid 8, Gémes 7, Nyilas 5, Mészáros és Vida 3-3 pontot termelt.

A nyitány jól sikerült, hiszen U20-as együttesünk 101-66-ra győzött a tiszai rangadón. A felnőttek csatája 18 órakor kezdődik az NB I/B Keleti csoportban. Van miért visszavágni, hiszen pár hete épp a Szolnok verte ki a Szegedet a Hepp-kupából, igaz, akkor a mieinknél jobbára a juniorok szerepeltek. Most csak a műtött Rezák Tamás és a vállsérülésből lábadozó Varga Milán hiányzik.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: Pick-győzelem rutinból – felejthető meccsek

Default thumbnail
Következő sztori

A Kék Mókus Kupa döntősei

Legutóbbi hasonló cikkek