Gazdaság

Ha január, akkor áremelések

Ha január, akkor áremelések

2009. december 27., vasárnap
Ha január, akkor áremelések
penztergep1

Földgáz, távhő, villany, víz – mi emelkedik, mi marad, mi csökkenhet? Nő a földgáz és egyes szolgáltatóknál az áram ára is, azonban kevesebbet kell majd fizetni az új évben a távhőért, és az ingatlanok utáni illeték is csökken – írja a Napi Gazdaság honlapja.

A földgáz végfelhasználói ára fogyasztói csoportonként eltérően, átlagosan négy százalékkal emelkedik 2010. január 1-jén a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben. Az E.ON-nál átlagosan 3 százalékos csökkenés várható, a Démász nem változtat a díjszabáson. Az RWE-csoporthoz tartozó Elmű és Émász még nem adott be árváltoztatási kérelmet, és ha nem is kérnek, akkor náluk 2 százalékkal nő az áram ára. Januártól csökken a távhő ára, mivel az áfakulcs 18 százalékról öt százalékra mérséklődik. A benzin és a gázolaj árába épített jövedéki adó ugyanakkor emelkedik a jövő év első hónapjától, ez a benzinnél literenként 10 forint feletti drágulást eredményezhet. Mérséklődik viszont az ingatlanok után fizetendő illeték: 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Februártól gondolhatunk a bérleteinkre is, hiszen a BKV, a MÁV és a Volán tarifái is emelkednek, valamint nő az autópálya-matrica ára is.

További részletek a Napi Gazdaság honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.