Közélet

Ismét egymillió csillag a szegényekért

Ismét egymillió csillag a szegényekért

2009. december 5., szombat
Ismét egymillió csillag a szegényekért

December 6-13-ig egy héten át minden nap 15-től 19 óráig a Dóm téren meggyújtott gyertyával segíthetünk rászoruló embertársainkon. A Katolikus Karitász a gyertyáért felajánlott adományokkal a szegényeket segíti.

Az akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozik a kiemelkedő programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag" akcióban ma már 12 ország vesz részt évről évre. Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé. Az országos akcióban a Katolikus Egyház tíz egyházmegyei karitász-szervezete vesz részt. Így a szolidaritás fényei gyúlnak az egri, a debrecen-nyíregyházi, a szeged-csanádi, a pécsi, a kaposvári, az esztergom-budapesti, a székesfehérvári, a váci, a veszprémi, a szombathelyi egyházmegyék területén a különböző falvakban és városokban 2009. december 6-13 között.

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben... Ezt a fényt hivatott jelképezni egy kis gyertya. Minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másikért. Felebarátunkért. Szimbólum, a szükséget szenvedő embertársért. Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga 2009-ben december 6-án ragyog fel először, és egy héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztet, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak; figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk. A kezdeményezés célja a társadalom tagjainak érzékenyítése az elesettek, szegények, betegek, idősek iránt; figyelmének ráirányítása a rászorulók problémáira, és a szükséget szenvedők támogatása. Vegyen részt Ön is a Karitász akcióján és gyújtsa meg személyes csillagát a szegényekért, a szenvedőkért, a betegekért és minden rászorulóért. A gyertyáért felajánlott adományból a karitász élelmiszer adománnyal segíti a szegényeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.