Időzített bomba a kórházi ellátórendszerben

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A HírTV értesülései szerint csak januárban használhatják fel a kórházak a decemberre ígért 6 milliárd forintot. Székely Tamás egészségügyi miniszter ugyanis arra hivatkozik, hogy az összeg a 2010-es költségvetésben szerepel. A kórházak az elfogadott büdzsé alapján úgy számolnak: áprilisban, vagy májusban ismét csődhelyzet alakulhat ki az ágazatban.

Még mindig hordják a tiltakozást jelképező zöld szalagot a kórházigazgatók. Ősszel ugyan pluszforrásról egyeztek meg az egészségügyi miniszterrel, de az összeget továbbra is kevésnek tartják.

Példának okáért a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház 3000 dolgozójából ezret bocsátott el az elmúlt két évben. A súlyponti intézmény idén 30 százalékkal kapott kevesebb pénzt, mint tavaly, de a főigazgató számításai szerint a 2010-es évet is 1 milliárdos forráshiánnyal fogják zárni. „A rendszer működése ennél gazdaságosabban már elképzelhetetlen. Egészségügyet ennél olcsóbban ma Európában nem tudnak előállítani” – nyilatkozta a HírTV-nek Varga Gábor, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház főigazgatója.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke mindehhez hozzátette: „a kormányzat által biztosított többlet csak átmeneti segítség”. Csiba Gábor véleménye szerint még egy havi finanszírozás hiányzik a rendszerből, melyből az fog következni, hogy jövő év április-májusa környékén megint elindul az eladósodási hullám, ami végül az egészségügyi ellátórendszer összeomlásához vezethet. A szervezet új biztosítási és átlátható finanszírozási rendszert, valamint a szükséges források biztosítását követeli a jelenlegi és a jövőbeni döntéshozóktól.

További részleteket ITT olvashat a témáról.

Előző sztori

Pavlovits Dávid és osztálya koncertezik csütörtökön

Következő sztori

Nagyberuházások: miért viszik külföldre a hasznot?