Pénzük után futnak a Ligetfürdő-beruházás alvállalkozói

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Sok bába közt elvész a gyerek – tartja a mondás. Erre jó, bár szomorú példa a Ligetfürdő-beruházáshoz kapcsolódó plébánia építésének ügye. Az épület hat hónap alatt elkészült, ám a munkát végző 4 alvállalkozónak 33,8 millió forinttal – vagyis a teljes beruházás költségének egyharmadával – tartoznak. Erről tartott sajtótájékoztatót az egyik károsult szegedi vállalkozó Kalmár Ferenc és Szabó László képviselőkkel közösen, rávilágítva arra a hazánkban bevett gyakorlatra is, hogy a sokrétegű alvállalkozói-rendszeren keresztül eltűnik a pénz.

„Nem most kezdett el botrányos lenni a Ligetfürdő építése” – szögezte le Szabó László a sajtótájékoztatón, megemlítve azt, hogy a szegedi csatorna-beruházásnál 8 rétegű alvállalkozói-rendszer volt, melyhez hasonló kezd kibontakozni a plébánia építése kapcsán.

Bellér János fordult Kalmár Ferenchez, a szegedi KDNP-frakcióvezetőjéhez és Szabó Lászlóhoz, hogy a politikusok segítségét kérje saját, és három másik cég kintlévősége ügyében. Az 1992-ben alapított Szegedi Épületlakatos Kkt. vezetője elmondta, hogy a pénzt váró vállalkozások közül a legtöbb, bruttó 18 millió forint kintlévősége az Első Beton Kft.-nek van, 11 millió forintot vár a Mindszenti Építő Zrt., saját cége és egy másik alvállalkozó pedig 2,4-2,4 milliót. A kifizetések közül van, amelyik már 3-4 hónapja esedékes lenne – tette hozzá.

Mint a SZEGEDma.hu is beszámolt róla, a Ligetfürdő-beruházáshoz kapcsolódott egy új katolikus plébánia építése is 100 millió forintból. A teljes fürdőprojekt több mint 6 milliárdos beruházás, ehhez az összeghez képest elhanyagolható az a 33,8 millió, mellyel a 4 alvállalkozónak tartoznak. Bellér János azt nem tudja, hogy más felé is tartozik-e a megrendelő, ő mindenesetre nyomozásba kezdett, hogy kiderítse, hol akadt el a pénz.

A megrendelő Hungest Hotels Kft. megbízta a Sky-Builder Zrt-t, aki a Főnix Bau Kft.-t, aki a THÉBAU Kft.-t, vagyis ennek a 100 milliós beruházásnak van egy úgynevezett fő generálkivitelezője, alatta pedig 2 generálkivitelező, alattuk pedig azok a vállalkozók, akik a tényleges munkát végzik. Bellér János elmondta, hogy a Főnix Bau Kft.-ről az is kiderült, hogy a beruházás elindulásakor alapították, „mintha csak a paplak építésére jött volna létre.” Ez nem lenne egyedi eset, hiszen ehhez hasonló esetekkel több nagyberuházás kapcsán is találkozhattunk már országszerte.

no images were found

„Az én erkölcsi normám szerint engem megloptak” – foglalta össze Bellér János, aki már arra kényszerült, hogy fizetési meghagyás kibocsátását kérte a bíróságtól. Ha nem jut hozzá a pénzéhez, tönkre fog menni, vagyis a Ligetfürdő építésének egy szegedi vállalkozó eshet áldozatául. Bellér benne van egy másik munkában is, és mint elmondta, ebben az ágazatban bevett gyakorlat, hogy nem kap előleget még anyagköltségre sem, vagyis előfinanszíroznia kell saját munkáját. „A megrendelő túlbiztosítja magát, annak azonban, aki a munkát ténylegesen elvégzi, abszolút nincs biztosítéka arra, hogy megkapja a pénzét.”

Az ügyről pénteken délután szerzett tudomást Kalmár Ferenc és Szabó László, akkor már nem tudtak lépéseket tenni, így a képviselők hétfőn fogják a városvezetés segítségét is kérni. A cégek a jövő hétre hívták megbeszélésre az alvállalkozókat.

Az újszegedi Napfényfürdő Aquapolis Szeged beruházás mintegy 8 milliárd forintból épülő gyógy-, wellness-, élmény- és strandfürdő, mely várhatóan 2010 februárjában nyílik meg. A projekt teljes költségéből 3 milliárd forint uniós támogatás, és ugyanekkora összeg a Magyar Fejlesztési Bank hitele. Az önkormányzat mintegy 1 milliárd forint értékben apportált telket a beruházásra létrehozott projektcégbe, a Ligetfürdő Kft.-be. A Napfényfürdő Szeged mintegy háromezer fő befogadására lesz alkalmas, és évente legalább 400 ezer vendégre számít. A 27 ezer négyzetméteres teljes alapterületű fürdőkomplexum nagy része egész évben üzemel majd.


Szent Erzsébet templom – új plébánia in Szeged

Előző sztori

Labdarúgás: a szombati megyei eredmények

Következő sztori

A szegedi csata