Közélet

Megyei közgyűlés: hárommilliárdos kórházpályázat

Megyei közgyűlés: hárommilliárdos kórházpályázat

2009. november 13., péntek
Megyei közgyűlés: hárommilliárdos kórházpályázat

A szentesi városvezetők szerint a bokszmeccs még csak most következik

A megyei közgyűlés csütörtöki egyhangú döntése értelmében a fenntartó adja majd be a szentesi kórház közel hárommilliárdos fejlesztési pályázatát. A megyei önkormányzat 1+14 millió forinttal támogatja a Szeviép-Szeged Euroliga-induló női kosárlabdacsapatát. A szegedi 3. honvéd huszárezred hősi emlékművének megóvására vonatkozó előterjesztést viszont nem fogadták el... Rendes ülést tartott csütörtökön a Csongrád Megyei Közgyűlés. A legfontosabb napirendi pont a szentesi Dr. Bugyi István Kórház fejlesztésével kapcsolatos pályázat volt. Szentes és a megye között vitát okozott, hogy mindkét önkormányzat magának kívánta fenntartani a pályázás jogát. A több mint 100 ezer ember ellátásért felelős szentesi kórház fejlesztéséről szóló pályázatot 2010. február 15-ig kell beadni. A beruházásra 2010-2011-ben kerülne sor, amelynek keretében új technológiai tömb épülne fel. Az eddigi pavilonos felépítés helyett a beruházásnak köszönhetően egy épületen belül helyezkedne el a sürgősségi betegellátó osztály, a központi diagnosztika, a központi műtő és az intenzív osztály. A megyei önkormányzat egyértelművé tette: nyertes pályázat esetén vállalja a tervezett 3 milliárdos kórházfejlesztési projekt 10 százalékos önerejét is. Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök kérte Szentest, mondjon le önként a pályázásról.

Kompromisszum kórházügyben

Szirbik Imre szentesi polgármester és Szűcs Lajos alpolgármester, a megyei közgyűlés MSZP–SZDSZ-frakciójának tagjai ugyanakkor azzal érveltek: a város önkormányzata több mint egy éve készíti el a projektet. Ráadásul amennyiben megvalósul ez a beruházás – folytatták –, felborulnak a két fél közötti, 50-50 százalék körüli tulajdonviszonyok. Megemlítették, mivel a kórház 2008-ban nem érte el a 15 ezres esetszámot, nem 3, hanem 1,5 milliárdra lehet csak pályázni. Ezzel Halmai László (Fidesz), a tulajdonosi bizottság elnöke is egyetértett. Magyar Anna azonban közölte: minden jogi eszközt megpróbál érvényre juttatni annak érdekében, hogy ez a kiemelt fontosságú intézmény a nagyobb összeget nyerhesse el. A megye 1993 óta 2,6 milliárdot költött a kórházra – érvelt tovább a megyei pályázat mellett az elnök. Mivel a kiírás kizárja, hogy a két fél együtt jelentkezzen, dönteni kellett, s végül kompromisszumos megoldás született. Szentes visszalépett, a képviselők pedig megállapodtak: a 2009. január 1-jei tulajdonviszonyokat nem érinti a beruházás, s amennyiben a pályázati kiírás engedi, közösen biztosítják az önerőt, a tulajdoni hányadnak megfelelően. A határozatot mindenki támogatta. A szentesi polgármester és alpolgármester közötti, a szavazást követő kis párbeszéd (– Hogyan fogjuk összefésülni a terveket, hogy kit mit csinál? – Bokszmeccs lesz!) azonban arra enged következtetni, február közepéig még rengeteg apró és nagyon ügyben kell kompromisszumot kötnie a két önkormányzatnak...

15 milliót kapnak a szegedi női kosarasok

A közgyűlés arról is döntött, hogy az idei évben 1 millió, a következő esztendőben pedig 14 millió forint összegű sporttámogatást nyújt az első ízben az Euroligában szereplő Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának. A határozat azt is tartalmazza: az elnök a 2010. évi költségvetési rendelet előterjesztésekor a sportcélú kiadások előirányzatára a kiadási főösszeg 1,2 ezrelékében tesz javaslatot. A napirendi pont kapcsán kisebb vita alakult ki a képviselők között. A polgári frakció tagjai közül Bodó Imre amellett, hogy maximális támogatását fejezte ki az előterjesztés kapcsán, azt mondta: a Szegedi Vasutas SE szakosztályai és a szegedi Tisza Volán Focisuli is megérdemelnék a segítséget. Martonosi György szerint pedig a megyében működő amatőr egyesületeket és sportrendezvényeket kellene felkarolni. Az ellenzék oldaláról Szirbik Imre a szentesi élsport mostoha körülményeire hívta föl a figyelmet, Piri József pedig azt kifogásolta, hogy nem történt egyeztetés a szegedi közgyűlés sportbizottságával. Hozzátette: a 14 millió forint egyéb, fontos önkormányzati feladatoknál nagyon hiányozhat majd jövőre. Az előterjesztést végül a többségi frakció 21 képviselője fogadta el, ezenkívül 5-en a nem gombot nyomták meg, 9 fő pedig tartózkodott.

Huszárszobor: nem volt elég a többség a védelemhez...

A megyei közgyűlés a szegedi 3. honvéd huszárezred ügyét is napirendjére tűzte csütörtökön. A Zakar Péter alelnök által jegyzett javaslat szerint a megye arra kérte – volna – a szegedi önkormányzatot, hogy a belváros-rehabilitációs beruházások ne érintsék a kegyeleti emlékhelyet és annak parkját. Kozma József, az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője kérte, ezzel a témával ne foglalkozzon a testület. Javaslatát 20-13 arányban leszavazták, a polgári frakcióból egy fő, Nógrádi Zoltán tartózkodott. Később, a vitában Csányi László mórahalmi alpolgármester azzal érvelt, a huszárezred múltja az egész megyét érinti, hiszen nem csak szegediek voltak ennek tagjai, hősi halottai között. A határozatot azonban végül nem tudta elfogadni a közgyűlés az ellenzék egy taktikai húzását követően. A polgári oldalról 21 képviselő volt jelen az ülésen – Baláspiri Csaba hiányzott –, Nógrádi Zoltánnak pedig hivatalos ügyben el kellett távoznia. Feltételezhetően Kozma József frakcióvezető utasítását követve a nem a többségi képviselőcsoporthoz tartozók a szavazáskor semmilyen gombot sem nyomtak, a 20 szavazat (20 igen) pedig nem volt elegendő a határozatképességhez... A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők egyebek mellett tárgyaltak a Csongrád Megyei Önkormányzat szervezetfejlesztéséről, elfogadták a megye lakosságának egészségi állapotáról szóló ÁNTSZ-beszámolót és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség tájékoztatóját, módosították a 2009. évi költségvetést, döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatói tisztségére, meghallgatták az ópusztaszeri emlékpark új igazgatója, Tokovics Tamás bemutatkozását, valamint elhatározták, hogy együttműködési megállapodást kötnek a megye és a dániai Zealand régió között.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.