/

Megkapják a H1N1 oltást a Pick kézilabdásai

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pick Szeged kézilabdacsapata is megkapja a H1N1 vírus elleni védőoltást. Szabó István, a csapat orvosa elmondta, korábban nem volt lehetőség beadni a vakcinát. A játékosok maguk döntik el, hogy felveszik-e az oltást.

A Pick Szeged kézilabdacsapata hetekkel ezelőtt megkapta a szokásos influenza elleni védőoltást. Ennek ellenére Katzirz Dávid és Luka Zvizej is egy hétig nyomta az ágyat. Egyik kézilabdás sem léphetett pályára a vasárnapi Veszprém elleni bajnoki rangadón. Mindét játékosnak 39 fokos láza volt. Ráadásul Katzirznál kezdődő tüdőgyulladás jelei is mutatkoztak. A csapat orvosa, Szabó István határozottan kijelentette, nem a H1N1 vírussal fertőződött meg a két kézilabdás.
„Amikor megkapták a játékosok a védőoltást még nem volt forgalomban a H1N1 vírus elleni vakcina” – mondta az orvos. Hozzátette: a közelmúltban olyan rangadókat játszott a csapat, amely nem tette lehetővé, hogy beadják a második védőoltást. „A H1N1 elleni védőoltásnak lehetnek mellékhatásai, ezért nem kockáztattunk, hiszen minden játékosra szükség volt. A Veszprém elleni meccset követően beadjuk az új védőoltást. Nem vagyunk elkésve, a vakcina hatása még érvényesülni fog” – magyarázta a sportorvos.
Szabó István és a klubvezetés közösen döntött az új vírus elleni oltás beadásáról. Véleményük szerint, nem kockáztathatják, hogy súlyosabb fertőzés érje a játékosokat. „Információnk szerint a H1N1 vírus egészséges, fiatal szervezeteket kevésbé támad meg, ha mégis bekövetkezik, nem okoz súlyos komplikációkat. De az ördög nem alszik!” – mondta Szabó István.
A Pick Szeged vezetése a játékosokat nem kötelezi, mindenki saját belátása szerint dönti el, hogy beadatja vagy nem a H1N1 elleni oltást. „Az ajánlásom talán elég lesz ahhoz, hogy a többség pozitív döntést hozzon” – remélte az orvos.
A szegedi élcsapatok nagyon sok játékosát minden évben ledönti az influenza. Szabó István szerint a játékosok edzettek, egészséges szervezetűek, de hatalmas terhelést kapnak edzéseken és mérkőzéseken. Ezért az immunrendszerük gyengülhet, és bizonyos fertőzések elhatalmasodhatnak. Az orvos több évtizedes tapasztalata alapján azt mondta, a sportolók között nem nagyobb az influenzások száma, mint egy átlagos populációban. Csak sokat vannak szem előtt, és feltűnőbb a betegségük.

Előző sztori

Létrehozzák a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítványt

Következő sztori

Kedd: Az AIDS Világnapja