Marketing támogatás az uniós eredetvédelem a makói vöröshagymának

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly marketingtámogatást jelent a termelőknek, főként a minőséget kereső piacokon, hogy uniós eredetvédelmet kapott a makói vöröshagyma – mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára pénteken a Maros-parti városban.

A makói vöröshagyma 2000-ben lett hungarikum, ettől kezdve csak a meghatározott technológiával, a térségben termelt zöldséget lehetett ezzel az elnevezéssel forgalomba hozni – mondta az államtitkár. Hozzátette: az uniós eredetvédelemmel ez most már az EU egész területén így van.
A minisztérium a jövőben a közösségi marketingben kiemelten kezeli majd a makói hagymát. Az itt élők feladata lesz a termelői kultúra fenntartása, a Hagyma Terméktanácsé pedig, hogy kidolgozza az eredetigazolás szabályozását. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogja, hogy valóban betartják-e az európai eredetvédelem szabályozását – tudatta Gőgös Zoltán.
Gazdag János, a Hagyma Terméktanács elnöke elmondta, a Makó térségében megtermelt vöröshagyma 16 százalék feletti szárazanyag-tartalma jelentősen meghaladja a máshol előállított zöldségét, tömör, kemény húsú, egyedi gasztronómiai értéket hordoz, és jól eltartható.
A dughagymás eljárással, két év alatt előállított makói hagyma árban nem tudja felvenni a versenyt a magról vetett hagymával, beltartalmi értékei azonban sokkal jobbak, így elsősorban azokon a piacokon sikeres, ahol hajlandók a minőségért fizetni – fogalmazott az elnök.

Előző sztori

Kérdezz – Felelek – Nyerek! – szabadtéri és kiállításbelépők

Következő sztori

A Notre Dame egykori orgonistájának műve a Dómban