/

Kubatov Gábor: Teljes egység kell Szegeden!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found
A három szegedi választókerület Fidesz-szervezetei élén nagyszerű politikusok állnak, a pártnak pedig komoly esélye van a győzelemre a városban. Ahhoz, hogy ezeket a reményeket valóra váltsa, mindenképpen teljes összetartásra, egységre van szükség. Mindezt Kubatov Gábor pártigazgató jelentette ki a SZEGEDma.hu-nak adott exkluzív interjújában.

– Az utóbbi hetekben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások megegyeznek abban, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség meggyőző előnnyel vezet, s esélyese a közelgő parlamenti választásnak. Számtalan találgatás látott ugyanakkor napvilágot azzal kapcsolatban, mikor járulhat az urnák elé az ország. Egyes vélemények szerint a szocialisták abban érdekeltek, hogy már január elején vagy februárban voksoljunk. Milyen időpontra készül a Fidesz vezetése?

– A Fidesz szervezetileg ebben a pillanatban is készen áll a megmérettetésre és az azt követő kormányzati időszakra. Amennyiben a vonatkozó jogszabályi környezetet nézem, nehezen elképzelhető már, hogy a szokásos április-májusi időszakot megelőzően kerülne sor a parlamenti választásra. Természetesen a köztársasági elnök mondja ki a végső szót, de mint azt már említettem, a párt felkészült minden eshetőségre.

– Ettől függetlenül nyilván van még feladat, hiszen az MSZP például előrébb tart a jelöltek kiválasztásában, megnevezésében.

– Biztosan állíthatom, hogy ez az értesülés nem valós. Azt látom, hogy szervezeti szempontból nagyon le vannak maradva, önjelölt képviselőjelöltek verekednek a helyekért, az öregek és fiatalok harca még inkább kiéleződött. Gondoljon csak arra, hogy a szocialistáknak fogalmuk sincs arról sem, kit fognak miniszterelnök-jelöltként megnevezni. Négy évvel ezelőtt nem volt kérdés, ki a baloldal vezére, most úgy tűnik, senki nem vállalja szívesen ezt a feladatot.
Ezzel szemben nálunk az EP-választáson hatalmas győzelmet aratott csapat folyamatosan dolgozik. Többek között azon, hogy szellemileg is felkészítse a pártot a győzelemre és arra a helyzetre, ami a szocialisták nyolc évig tartó tehetetlensége után ránk fog várni.

– A pénz már nem segít a szocialistákon – mondta pénteken, szegedi vállalkozóknak tartott előadásán. Így vagy úgy, sokak szerint minden eddiginél durvább, mocskolódóbb kampányra számíthatunk…

– Az MSZP-nek nem lehet más célja, mint hogy megpróbálja ugyanabba a mélységbe lerántani a Fideszt, ahová magát is sodorta. Arra számítunk, hogy mindenféle mondvacsinált ügyekkel, mocskolódásokkal megtámadják majd a Fidesz elnökét. Megkísérlik majd lejáratni Orbán Viktort, pedig meggyőződésem, hogy ő az egyetlen, aki ki fogja vezetni az országot a bajból.

– Láttunk már ezzel kapcsolatban a Fidesztől és Orbán Viktortól különböző válaszokat. Volt, hogy felvették a kesztyűt, de akadt olyan kampány is, mikor kicsit tartózkodóbban viselkedtek. Most mire számíthatunk?

– Nagyon egyszerű erre a válasz: igazat fogunk mondani. Az emberek azt várják tőlünk, hogy kimondjuk, amerre az elmúlt hét-nyolc évben haladt az ország, az valódi zsákutca. A csalódottság és az elkeseredettség uralkodott el az embereken. A szegedieknek is látniuk kell, hogy a 2006-ban megválasztott szocialista képviselőik teljesen elszakadtak a valóságtól, és semmit nem tettek az ellen, hogy a kormány munkahelyteremtés helyett lehetetlen helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozókat, hogy az ország vezetői tönkretegyék az egészségügyet és bizonytalanná az emberek mindennapi megélhetését. Botka Lászlónak, Ujhelyi Istvánnak és Sándor Klárának el kell számolnia azzal, hogy miért nézték ezt a hanyatlást négy éven keresztül, hol halkan, hol hangosan helyeselve.

– Ha már megérkeztünk Szegedre, hol tart a jelöltállítási folyamat az itteni három országgyűlési választókerületben?

– Én személy szerint bízom a szegediek bölcsességében és abban, hogy rátermett és alkalmas embereket fognak választani, hogy Fidesz-színekben elinduljanak itt a Tisza partján, jövő tavasszal.

no images were found

– Egy új, eddig ismeretlen név is előbukkant a napokban a jelöltállítások során, mégpedig a szegedi 3-as választókerületben: B. Nagy Lászlóról van szó, akinek állítólag komoly szerepet szán az országos vezetés…

– Abban a szerencsében van részem, hogy ismerem B. Nagy Lászlót, aki ugyan a szegedi politikában új név, de egy rendkívül tehetséges ember. Az említett választókerületben kettős jelölés történt, hiszen őt is az országos választmány figyelmébe ajánlották a választókerületi elnök, Kalmár Ferenc mellett. Nyilvánvalóan egyeztetések következnek, aztán dől majd el, ki lesz a jelölt. Két remek személyiség közül kell választani, tehát sem a szegedi választók, sem a Fidesz nem fog rosszul járni.
A kiválasztásra váró jelöltünkkel szemben Szeged polgármestere indul az országgyűlési választáson az MSZP színeiben, s úgy vélem, ha tavasszal sikerül legyőzni, akkor nagy valószínűséggel Botka László az őszi önkormányzati választáson is vereséget fog szenvedni.

– Az lesz Botka László kihívója a polgármester-választáson is, aki az országgyűlési voksoláskor ellene indul a Fidesz színeiben?

– Nem született még döntés ebben a kérdésben, csupán annyit mondhatok, hogy ezzel az eshetőséggel is számolunk. A polgármester-jelölt személyével azonban mindenképpen csak a parlamenti választás után fogunk foglalkozni, az elért eredmények tükrében.

– Az európai parlamenti választáson Szegeden is hatalmas fölénnyel győzött a Fidesz, a város mégis a baloldal egyik fellegvárának, utolsó bástyájának számít, s a polgári szavazók egy része is eléggé kritikus a párt itteni működésével kapcsolatban. Pártigazgatóként ön hogyan ítéli meg a szegedi választókerületi elnökök (Bodó Imre, Nógrádi Zoltán, Kalmár Ferenc) munkáját?

– Úgy gondolom, hogy a szegedi Fidesz-szervezetben közel sincsenek akkora problémák, mint amekkorákról a média esetenként beszámol. Azért voltam pénteken is Szegeden, hogy velük egyeztessek, miben tudok segíteni, hogy a lehető legtöbb erőt összpontosítsuk a városban.
A tárgyalásokat követően biztos vagyok abban, meg fogjuk találni azokat a metszéspontokat, amelyek mentén a lehető leghatékonyabban lehet majd Szegeden együtt dolgozni. Sokat segíthet ebben, illetve a kampányban is, hogy nagy örömömre immár három jobboldali értékrendű sajtótermék áll az itteni polgári oldal mellett: a SZEGEDma.hu internetes portál, a Déli Szó havilap és a Helyi Téma szegedi hetilap.

– Talán éppen amiatt, hogy a párt vezetése eddig mintha nem fektetett volna különösebben nagy hangsúlyt az ön által említett együttműködés megteremtésére, a polgári táborban él egy olyan vélekedés, miszerint a Fidesz kicsit mostohagyerekként kezeli, kezelte Szegedet. Lehet ennek alapja?

– Bízom abban, hogy a mostani látogatásom is éppen az ön által említettek ellenkezőjét bizonyítja. Határozottan állítom: nincs olyan város és választókerület az EP-választásokat követően, melyről a Fidesz lemondana! Az ország mostani állapotát elnézve egyetlen település sem járna jól, ha szocialisták irányítanák.

– Iránytű lehet Pécs városa, hiszen a tavaszi időközi polgármester-választáson sikerült a Fidesznek bevennie a szocialisták egyik központját. Milyen tanulságokkal, tapasztalatokkal járhat ez Szeged szempontjából?

– Elsősorban azzal, hogy hinni kell a sikerben! Ha a szegediek hisznek a győzelemben, az meg fogja hozni gyümölcsét. A másik, legalább ilyen fontos tanulság, hogy az összetartás, az egység mindennél fontosabb! Ha egyben vagyunk, együtt dolgozunk, akkor Szegednek is olyan kiváló polgármestere lesz, mint Pécsnek Páva Zsolt.

Default thumbnail
Előző sztori

Halottak napja képekben - Galéria

Default thumbnail
Következő sztori

Gyerekpóráz anyukáknak