Egészség

Egységes klinikai diagnosztikai ellátás Szegeden - FOTÓK, PANORÁMA

Egységes klinikai diagnosztikai ellátás Szegeden - FOTÓK, PANORÁMA

2009. november 17., kedd
Egységes klinikai diagnosztikai ellátás Szegeden - FOTÓK, PANORÁMA

Megbízható és gyors klinikai diagnosztikai ellátást kaphatnak a dél-alföldi régió betegei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Laboratóriumi Medicina Intézetében, melyet a szegedi egészségügyi integráció újabb lépéseként hoztak létre - közölte Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

Az új intézet az ország egyik legtöbb szolgáltatását nyújtó laboratóriuma, éves betegforgalma 477 ezer fő, az elvégzett vizsgálatok száma pedig meghaladja a 4 milliót - mondta a professzor az egység átadásakor. A korábban használt diagnosztikai berendezések mellé az egyetem a Roche Magyarország Kft.-től eszközbérleti szerződés keretében 150 millió forint értékben kapott új műszereket, az intézet infrastruktúrájának fejlesztését pedig a Rotary Club Szeged támogatása tette lehetővé - tudatta a professzor. Horváth Andrea Rita intézetvezető professzor elmondta, a szegedi egészségügyi integráció előtt - amikor a városi kórház, illetve a rendelőintézet az egyetemtől függetlenül, önkormányzati fenntartásban működött - a városban négy laboratóriumban és öt mintavételi helyen végezték az ellátást. Ez eltérő műszerparkot, reagenseket és három különböző laboratóriumi informatikai rendszert jelentett. A Laboratóriumi Medicina Intézet létrehozásával a diagnosztikai vizsgálatokat ugyan két telephelyen, de egységes, Közép- és Kelet-Európában egyedülálló, automatizált eszközparkkal végzik. A klinikai központ kezelőorvosai vizsgálatkéréseiket online adhatják le, a laboratórium az eredményeket pedig elektronikus formában küldi vissza nekik - közölte a szakember. Horváth Andrea Rita komoly eredménynek tartja, hogy bár a finanszírozási nehézségek miatt a laboratóriumi diagnosztikai tevékenység veszteséges - a társadalombiztosítás nem fedezi a valós költségeket -, a fejlesztéseknek köszönhetően az egy vizsgálatra jutó fajlagos költségeket sikerült csökkenteni.
Egyetem Laboratoriumi Medicina Intézet in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.