C-vitaminnal a politikai hülyítés ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legjobb gyógyszer mindenféle politikai hülyeség ellen – mint látjuk – a C-vitamin és a gargarizálás.

Az ország nemcsak politikailag, de vírusügyileg is megosztott. Ma már – sajnos – azt is mérik, melyik párt szimpatizánsai ellenzik jobban a H1N1 vírus elleni vakcina beadását. Eszerint a Fidesz és a Jobbik tábora egyértelműen vakcinaellenes, míg a baloldal és a liberálisok sokkal megengedőbbek. Anélkül, hogy politikai síkra terelnénk a különben is agyonpolitizált ügyet, pusztán néhány banalitásra szeretnénk felhívni a figyelmet, olyan jó tanácsra, amely pártpolitikai állástól függetlenül mindenkire egyformán vonatkozik, és még csak be sem kell oltatni magunkat, ha éppen nem óhajtjuk. Ezek a megszívlelendő tanácsok nagymértékben segíthetnek az influenza elkerülésében.

Annak is érdemes lehet őket alkalmaznia, aki beoltatta magát (valamelyik) influenzavírus elleni vakcinával, mivel egyrészt a védőoltás nem jelent százszázalékos védelmet az adott vírustörzs ellen sem, másrészt a módszer egyéb, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásos lehet. Természetesen csupán kiegészítő módszerekről van szó, melyek nagyon hasznosak, de nem szabad kizárólag csak rájuk hagyatkozni.

Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben. Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább csökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani).

2. „El a kezekkel a szádtól!” módszer. Próbáljuk megállni, hogy nem nyúlunk az arcunkhoz és főleg a szánkhoz a kezünkkel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogjuk, és utána a kezünkről a vírust szépen lenyaljuk. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

3. Gargarizáljunk naponta kétszer meleg, sós vízzel (vagy hidrogén-peroxidos vízzel, ha nem bízunk a sóban.) A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüljük le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeinket is tisztítsuk ki legalább naponta egyszer meleg, sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg, sós vízbe mártott fültisztító pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának csökkentésére.

5. Erősítsük az immunrendszerünket magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Ha a C-vitaminszükségletünket tablettákkal fedezzük, figyeljünk arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

6. Igyunk olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.), amennyit csak lehet. A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.

Ezek után teljesen mindegy, milyen a politikai meggyőződésünk, és hogyan vélekedünk a H1N1 vírusról meg az ellene készült vakcináról. Legjobb gyógyszer mindenféle politikai hülyeség ellen – mint látjuk – a C-vitamin és a gargarizálás.

Előző sztori

Minden tömény féláron

Következő sztori

Csillag születik: a Mars teresek is beszálltak