Gazdaság

Bencsik János: Komplex program a jövőért

Bencsik János: Komplex program a jövőért

2009. november 18., szerda
Bencsik János: Komplex program a jövőért

Új, forráskoordinált és egyszerű pályázati rendszer kidolgozására van szükség a Nemzeti Épületkorszerűsítési Programhoz, melyről Bencsik János, Tatabánya polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő tartott előadást a szegedi Megyeházán rendezett Regionális Megújuló Energetikai Konferencián. A program célja energiafüggőségünk csökkentése.

„A probléma súlyának megítéléséhez látnunk kell, hogy hazánk összes energiafelhasználásának 55 %-a az épületekhez köthető. Ebbe beletartoznak a magánlakások, és közintézmények, valamint azok az épületek is, melyeket valamely szolgáltatás igénybevételére használunk. Ezen épületek energiafelhasználásán belül a gáz részesedése 74 %-os” – érzékeltette portálunknak

Bencsik János

, Tatabánya polgármestere hazánk kiszolgáltatottságát, rámutatva arra is, hogy gázfelhasználásunk 82 %-a importból származik, egy csőből, egy helyről. Bencsik szerint az első feladat, hogy építészeti és épületgépészeti beavatkozásokkal javítani kell az épületek energiahatékonyságát. Másik lehetőség, hogy például a gázfelhasználásnál olyan modern berendezésekkel kell az energiát átalakítani, melyeknek jó a hatásfoka. Harmadik megoldásként pedig a megújuló energiaforrások jelenleginél sokkal attraktívabb felhasználását emelte ki. „Ennek a hármas szemléletnek az együttes kezelése a gázenergiától való függésünket mintegy 40 %-kal tudja oldani tíz alatt, amennyiben megfelelő ösztönző, támogató és végrehajtó rendszert is mellérendelünk egy kormányzati program keretében” – hangsúlyozta Bencsik János. Arra a kérdésünkre, hogy az említett fejlesztéseket milyen forrásból lehetne fedezni, illetve, hogy mikor és milyen módon térülnének meg, Bencsik kifejtette, hogy egy ilyen komplex program nem csak kiadásokkal, hanem bevételekkel is jár. „Megtakarítás történik az energiafelhasználásban, amit nem kell kifizetni. Másrészt a költségvetés számára is bevételek keletkeznek, hiszen ha egy támogatott program keretében történik meg az épületek korszerűsítése, akkor legális piacra fog belépni a megrendelés, melynek adóvonzata a költségvetésbe kerül. Emellett kormányzati koordinációval olyan hitelalapot kell létrehozni, amely a hiányzó rész finanszírozásához nyújt kedvezményes hitelt, melynek visszafizetése a megtérülés ütemezését veszi figyelembe.” Emellett ez a program – miután a globális gazdasági folyamatoktól teljesen függetlenül teremtene belső piacot – elsősorban a hazai kis- és középvállalkozásoknak biztosítana munkalehetőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.