Advent: Így készülnek a ferencesek

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Sokat hallhatunk Szeged terein adventi forgatagról, már a közeledő ünnepet idézik a Karácsonyi Ünnepi Hetek, mi azonban most Alsóvárosra látogattunk el, a ferences plébániára, ahol Varga Kamill plébános, ferences testvér beszélt nekünk az adventi készülődésről.

Adventtel veszi kezdetét az egyházi év. Az advent készületi időszak: készülődés, várakozás a karácsonyra, Jézus Krisztus születésének ünnepére, vagyis az Úr eljövetelére (adventus Domini). A zöld színű miseruhát lilára cserélik, amely a készület, a bűnbánat jele. Az adventi koszorú eredetileg 1840-ből, Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkésztől származik, aki imatermében felfüggesztett egy szekérkereket, amit huszonnégy gyertyával díszített, később megjelentek a fenyőágak is – meséli Kamill testvér az adventi koszorú hagyományának történetét. A koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelöli, ebből három lila a bűnbánat, készülődés, összeszedettség jele, egy pedig rózsaszín, ezt advent harmadik, „örvendező” vasárnapján gyújtják meg: ez jelzi, hogy hamarosan itt a karácsony.
A világban karácsonyra általában ajándékvásárlással készülnek, igazából azonban mi kaptunk ajándékot azzal, hogy Isten nekünk ajándékozta Jézust – mondja Kamill testvér.
A szeged-alsóvárosi ferences plébánia is különleges alkalmakat szervez: adventi triduumot – háromnapos lelkiestét tartanak Perlaki György tápai plébános vezetésével, december 17-től 19-ig, amely gyóntatást, zsolozsmát, szentmisét, prédikációt kapcsol egybe. December 19-én pedig adventi lelkinap lesz a csongrádi agapé közösséggel, világosság rózsafüzérével, vetítéses tanításokkal, pantomimmal, kiscsoportos beszélgetésekkel, szentségimádással és zsolozsmával.

Előző sztori

Labdarúgás: a szombati megyei eredmények

Következő sztori

Megkezdődött a Kék Mókus Kupa – első napi eredmények