Uniós tárgyalási módszerekkel versenyeztek egyetemi hallgatók Brüsszelben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar győztesei is voltak annak a nemzetközi, úgynevezett tárgyalási szimulációs versenynek, amelyet egyetemi hallgatók részvételével csütörtökön és pénteken tartottak Brüsszelben, és amelyen az Európai Unió döntéshozatali rendszerében alkalmazott tárgyalási formákat gyakorolták.

Mint a magyar szervező EU Negotiation Moot Társaság közleményében jelezte, a verseny egy egyedülálló hazai, non-profit kezdeményezés. A szervezők brüsszeli EU-alkalmazottak és hazai szakemberek, akik a privát és a közszférában szerzett gyakorlati tapasztalataikat kívánják átadni társadalmi munkában egy egyetemi hallgatóknak szervezett szerepjáték keretében. Egyes egyetemek a versenyen való részvételt már kreditpontokkal is díjazzák.
A magyar társaságot képviselő Monek Judit az MTI-nek elmondta, a brüsszeli rendezvényen a verseny első napján az Európai Unió Tanácsának egy ülését játszották el a valóságoshoz a lehető legjobban hasonlító körülmények között: az igazi tárgyalásoknak is helyszínt adó brüsszeli épületben, és egy roppant aktuális témáról, a mobiltelefonos roamingdíjak alakításáról. Mind a 27 EU-tagállamot, valamint az Európai Bizottságot is egy-egy csapat képviselte, a csapatok az uniós döntéshozáskor bonyolódó folyamatot játszották el a szakértők irányításával.
“A verseny visszaadja a valós tárgyalások menetét, az informális jelleget, így juttatva a résztvevőket értékes gyakorlati tapasztalatokhoz arról, hogy hogyan működik a valóságban egy összetett döntéshozatali rendszer” – fogalmazott a közlemény.
Minden csapatban volt magyar résztvevő, a győztes Németországéban például a budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, Horváth Ádám.
A verseny második napján az Európai Parlament munkáját, a pártok, illetve frakciók közti tárgyalásokat szimulálták, és a zsűri egy külön napi győztest is választott a szintén a Corvinust képviselő Bálint Dániel személyében.
A brüsszeli versenyen összesen 17 ország felsőoktatási intézményei képviseltették magukat, Magyarországról a Corvinus mellett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Zsigmond Király Főiskola hallgatói vettek részt. A külföldi egyetemek közül résztvevőket indított a brit University College London és Surrey egyeteme, a párizsi Sciences Po és a belgiumi Gent egyeteme.
Magyarországon ennek a típusú játéknak már komoly múltja és résztvevőtábora van, az elmúlt években három ilyen versenyt is rendeztek csak magyar hallgatókkal. A negyedik magyar versenyt Kaposváron tartják november 26. és 29. között, témája a 2007-2013-as uniós keretköltségvetés félidős áttekintése.
“A versenyek célja, hogy az elméleti irányultságú magyar egyetemi képzésre építve olyan gyakorlati készségeket és tudást fejlesszen a diákokban, amelyek kiemelten fontosak a munkáltatók számára” – áll a közleményben.
A magyar társaságról a http://www.negotiationmoot.eu honlapon találhatók bővebb információk.

Előző sztori

Október 23.: „a bátorság, az öntudat, a diadal napja volt”

Következő sztori

Merényletet terveztek a szerb igazságügy-miniszter ellen