Közélet

Százezer emlékezőt várnak a Belvárosi temetőbe - Hanganyaggal

Százezer emlékezőt várnak a Belvárosi temetőbe - Hanganyaggal

2009. október 30., péntek
Százezer emlékezőt várnak a Belvárosi temetőbe - Hanganyaggal
Hatalmas forgalom várható a szegedi temetők környékén a kegyeleti ünnepi megemlékezések napjaiban. Mindenszentek környékén a Belvárosi temetőbe legalább százezren látogatnak ki. A rendőrök mellett a városőrség és a polgárőrség vigyáz a rendre, hőkamerákkal figyelik a sírokat. Mindenszentek idei ünnepe és halottak napja előtt már megkezdődtek a megemlékezések a szegedi temetőkben. Sokan el akarják kerülni a hétvégi tumultust és csendben, viszonylag magányban szeretnének emlékezni, együtt lenni elhunyt szeretteikkel. A város legnagyobb sírkertjébe, a Belvárosi temetőbe legalább százezer látogatót várnak – tudtuk meg az üzemeltető Testamentum Kft. ügyvezető igazgatójától, Molnár Tamástól. Ehhez mérten néhány hete fokozott figyelmet szentelnek a takarításra, és tervet dolgoztak ki a fél szegednyi emlékező fogadására. "Október 30-tól, péntek délutántól, ahogy az utolsó temetés befejeződik életbe lép a körforgalom a temetőben. A Fonógyári úti kapun lehet behajtani kocsival és a Bajai út felé kell elhagyni a temetőt. A sírkertben 160 autó parkolhat az ünnepek idején" – mondta Molnár Tamás. Sajnos évek óta probléma, hogy a belvárosi temető főbejáratával szemben nincs gyalogos átkelő. Az ünnepeken kívül is balesetveszélyes itt átkelni az úton. Az igazgató, jövőre szeretné a közút felügyelősséggel áthelyeztetni a zebrát, ami éveken keresztül nem sikerült. Az 50 ezer sírt és urnahelyet rejtő temetőben több mint 200 ezren nyugszanak. Mindenszentekkor az emlékezés virágai és koszorúi beborítják a sírokat, ami veszélyeket is jelent. Ha a hozzátartozók égő gyertyát vagy mécsest hagynak a száraz virágok közepén, könnyen felgyulladhat. Ugyanígy az eldobott csikk is veszélyes. Bár a temetői íratlan szabály szerint a sírhantok között nem illik dohányozni. "Városőreink számtalan esetben intézkedtek és a magára hagyott mécseseket eloltották, hogy ne keletkezzék tűz" – említette Kovácsné Vadászi Erika, a Városőrség elnöke. Hozzátette: jelenleg külön figyelemmel kísérik a temetőket, folyamatosan járőröznek, és az ünnepekben szeretnék megakadályozni a lopásokat, az autók feltörését és a zsebtolvajok akcióit.

Ünnepi rend Szegeden

A szegedi temetők az alábbi napokon tartanak tovább nyitva: Belvárosi temető: október 26. – november 3., 7-20 óráig. Alsóvárosi temető: október 27. – november 3., 7-20 óráig. Dugonics temető: október 30. – november 2., 7-20 óráig. Kiskundorozsmai temető: október 26. – november 3., 8-19 óráig. Újszegedi temető: minden nap 8-20 óráig Gyálaréti temető: állandóan nyitva tart. Tápéi temető: október 26. – november 3., 8-17 óráig.
Nemcsak a Városőrség és Polgárőrség vigyázza a temetőket, hanem a rendőrség is sűríti a járőrözést – tudtuk meg Pál Jánostól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A rendőrök hőkamerákkal és éjjellátó készülékekkel figyelik a sírokat. Ilyenkor a virágárusok közül, akik tehetik, kiköltöznek a temető kapukhoz. A Belvárosiban már október 26-tól, a temetőben is lehet koszorúkat és virágokat kapni. Nagy forgalom várható a kétszáz évesnél idősebb, 1786-ban alapított Alsóvárosi temetőben is, ahol Bajusz János temetőgondok elmondása szerint 30 ezer sírhely van. Hosszabb nyitva tartás a kegyeleti ünnepek alatt lesz, és a temetői kápolnában a szokás szerint november elsején 14 órától misét tartanak. Hallgassa meg hanganyagunkat! Kovácsné Vadászi Erika, a Városőrség elnöke szeretné, ha az emlékezők betartanák a temetők íratlan szabályait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.