Paprikanapot rendeznek Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megismerkedhetnek a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos módszereivel, megtudhatják, mi a különbség a paprikás és a pörkölt között, és még “fontos kalácsot” is kóstolhatnak azok, akik szombaton ellátogatnak a paprikanapra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Tóth Antal, a park munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a skanzenben, a hódmezővásárhelyi olvasókör épületénél délelőttől mindenki fűzhet paprikát, sőt az elkészült füzért haza is viheti. A vendégek megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel: aki feláll a külüre, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe a finom édesnemes szegedi paprikából.
A paprikatermesztés “szegedi bölcsője” az egykori Szeged-Alsótanya volt, ezért Domaszék, a múlt század közepén önállósult alsótanyai település mutatkozik be ezen a napon az emlékparkban. A gyerekeket kézműves játszóház várja majd, ahol csuhézhatnak, az olvasókörben pedig alkalmi fotókiállítás nyílik a tanyák közti keresztek és az út menti viharharangok képeiből. Kora délután az Iringó Néptáncegyüttes ad ízelítőt a magyar néptánckincsből az olvasókör báltermében.
Domaszékről ügyes főzőasszonyok is érkeznek. Így, aki megéhezik, kóstolással megtapasztalhatja a pörkölt és a paprikás közötti különbséget, sőt azt is megtudhatja, miként kell kemencében fonott kalácsot sütni, amelyet errefelé csak “fontos kalácsnak” hívnak.
A paprikanap nem az igazi paprikapiac nélkül: aki a kóstolók után úgy dönt, egész évben szegedi paprikával ízesítené ételeit, alkudhat is az édesnemes és a csípős őrleményre.
A hidegre való tekintettel még mentateát is főznek a vendégeknek, természetesen saját termesztésű alapanyagból – mondta Tóth Antal.

Előző sztori

Teke szuperliga: már csak a Szeged hibátlan

Következő sztori

Európa legjobb atlétái a magyar fővárosban