Közösségi házra vágyik Klebelsberg-telep

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Holt-Tisza rehabilitációja és az új sportpálya kialakítása mellett a déli városrész lakói egy saját közösségi tér létrehozását tartják legfontosabb céljuknak – derült ki Nógrádi Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője által tartott lakossági fórumon. A klebelsberg-telepiek már többször megmutatták, hogy képesek az összefogásra lakóhelyük érdekében, a képviselő pedig ehhez a lehetőségekhez mért legtöbb segítséget ígérte.

A fórumon kiderült, hogy a közösségi ház ügye már igen régóta napirenden van, mivel a jelenleg erre a célra kijelölt, az iskola mellett 1981-ben épített faház ma már sem esztétikailag, sem funcionálisan nem alkalmas erre a feladatra.
A városrész hajdani kulturális és közéleti központja az 1929-ben alakult „gróf Klebelsberg Kuno-telepi Polgári Kör” székháza volt, amelynek felépítéséhez – anyagi lehetőségei szerint – minden itteni család hozzájárult. A Holt-Tisza partján lévő épületben kultúrterem és vendéglő is helyet kapott. Ez az épület jelenleg magántulajdonában van, a Hársfa Sörözőnek ad helyet.

Közösségi összefogással a kultúrházért

Nógrádi Zoltán kiemelte, hogy Szeged szinte összes kerületének van olyan közösségi tere, ahol az ott élők egymásra találhatnak, ezért a Klebelsberg-telepen tapasztalható öntevékeny megmozdulásoknak, helyi ünnepeknek is biztosítani kell egy erre alkalmas helyszínt. „A mostanihoz hasonló nehéz időszakokat is könnyebb elviselnie az embernek másokkal együtt, társaságban, mintsem egyedül, magára hagyatva” – hangsúlyozta a képviselő, aki beszélt a közösségi ház érdekében a városi önkormányzat felé benyújtott javaslatokról, megkeresésekről is. Az ügy támogatásához sikerült megnyerniük Glatz Ferenc akadémikust is, aki néhány éve személyesen is meglátogatta a telepet. Sajnos, a városházától eddig nem kaptak érdemi választ, ezért Nógrádi úgy véli, a klebelsbergiek kénytelenek lesznek saját kezükbe venni a kezdeményezést. Ehhez határozottabb fellépést és az eddigiekhez hasonló összefogást javasolt, illetve ő maga is felajánlotta közbenjárását a szükséges fórumokon, valamint segítségét a megfelelő pályázatok megkeresésében és megírásában.

1,5 milliárdért lobbiznak a Holt-Tisza javára

Novák Csaba, a rendszerváltás után újjáalakult Klebelsberg-telepi Polgári Kör Közhasznú Egyesület jelenlegi elnöke elmondta, hogy a Holt-Tisza rehabilitációja szintén régóta foglalkoztatja az itt élőket. A vízpart és környéke kialakításáról már vannak teljesen konkrét, engedélyezett tervek is, csak éppen a kivitelezéshez szükséges százmilliós nagyságrendű összeg hiányzik hozzá. Nógrádi Zoltán megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a költségvetésben 1,5 milliárd forint elkülönítésére tett javaslatot erre a célra, és az ügy támogatásához megnyerte frakciója tagjait is. Bízik abban is, hogy ezt az indítványt pártállástól függetlenül minden szegedi és környékbeli képviselő magáénak tudja érezni, így lehet esély ennek az összegnek a megszerzésére.

A Polgári Kör vezetője örömmel újságolta a fórum résztvevőinek, hogy az iskola melletti labdarúgópálya akár már az idén elkészülhet, ugyanis lakossági és vállalkozói támogatásból sikerült összeszedni az ehhez szükséges félmillió forintot, így a munkálatok még októberben elkezdődnek.
Az egyesület további tervei között szerepel egy lakossági fórum megszervezése a lehetséges fejlesztésekről, illetve a városrész múltbeli és a jelenlegi közéleti szereplőit szeretnék összehívni egy beszélgetésre, ahol együtt készíthetnének konkrét terveket Klebelsberg-telep közelebbi és távoli jövőjéről.

Előző sztori

Magyarként a szerb parlamentben

Következő sztori

Női kosárlabda: a Szeviép is győzött a Hepp-kupában – KÉPEK