Hétfő: Román filmhét a Grand Caféban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Grand Cafében hétfőn kezdődik a Román filmhét – a Román Kulturális Intézet támogatásával. A román filmművészet mára a kortárs film élvonalába küzdötte fel magát, alig van nemzetközi fesztivál, ahol ne hívná fel magára a figyelmet egy-egy új alkotással. A filmhét a legutóbbi évek legsikeresebb román filmjeiből válogat. Az Őszi Kulturális Fesztivál kamarazene-hangversenyt kínál, a Somogyiban folytatódik a könyvtári-színházi játék, és meseíró pályázatot hirdetnek gyermekeknek. A Közéleti Kávéházban is lesz koncert japán vendégekkel, továbbá szó lesz a cukorról, (ami nem a polcon, hanem a vérben van,) a Hétéves Háborúról, és elutazhatunk Svédországba – persze csak képzeletben. Szuperbojz címmel új magyar filmet vetítenek a Belvárosi moziban, a bulizósok viszont szabadnapot kapnak hétfőre.

Őszi Kulturális Fesztivál

A Katolikus Ház dísztermében (Dugonics tér 12.) hétfőn 19 órakor Zádory Édua hegedűművész és Anastasia Dombrovska zongoraművész hangversenyét hallhatjuk. Műsoron: Schubert: a-moll Szonatina hegedűre és zongorára, Dvorak: G-dúr szonatina hegedűre és zongorára, Brahms: c-moll Scherzo, Sztravinszkij: Olasz szvit hegedűre és zongorára, Dvorak: 4 romantikus darab, Sarasate: Zigeunerweisen.

„Többsincs királyfi” – meseíró pályázat

A Somogyi-könyvtár és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület meseíró pályázatot hirdet Benedek Elek születésének 150. évfordulója alkalmából általános iskolásoknak. A születendő mesék szereplői Benedek Elek mesefigurái közül kerüljenek ki. Terjedelem: maximum 3 kézzel vagy géppel írt oldal. A pályamunkán legyen feltüntetve a név, osztály, lakcím, iskola. Beadási határidő: 2009. november 20-ig a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárába (6720 Szeged, Dóm tér 1-4.) vagy e-mailben. További részletek a www.sk-szeged.hu oldalon.

Színházi – könyvtári játék

A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház közös játékával a szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron. Kérdéseink Puccini: Bohémélet című darabjához kapcsolódnak. A színházi bemutatók előtt a Somogyi-könyvtárban az előadásokról, színpadra állított művekről szóló kiállítások tekinthetők meg. A színház belső világa iránt érdeklődők a könyvtárban rendezett közönségtalálkozókon közelebbről is megismerhetik kedvenc művészeiket. A megfejtéseket feladhatják postán (6720 Szeged, Dóm tér 1-4.), elküldhetik e-mailben, vagy leadhatják személyesen a könyvtár földszinti adminisztrációjában. További részletek a www.sk-szeged.hu oldalon.

Közéleti Kávéház

A Százszorszép Gyermekházban hétfőn 16 órakor a Szegedi Bajtársi Klub és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége rendezésében: “A cukor finom, de nem a szervezetben” címmel Hesz Ferenc belgyógyász tart előadást a cukorbetegségről és szövődményeiről. Továbbá az “AKIK” festő baráti körének újabb csoportjának bemutatkozása, festményeik kiállítása, Nacsáné Kovács Mária elnök festőnő közreműködésével. Háziasszony és műsorvezető: Szekeres Kató.

A Dugonics Cukrászdában (Dugonics tér 2.) hétfőn 16 órakor: A Hétéves Háború, amikor először borult lángba a világ (1756-63). Közreműködnek: Varga Beáta (adjunktus) és Dékány András tanár. Házigazda: Deák Imre tanár, joghallgató.

A SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emelet társalgójában (Tisza Lajos krt.54.) hétfőn 17 órakor Utazási élményeim II. – Svédország. Vendég: Nagy Ferenc közgazdász.

A Király-König Zeneiskolában (Tábor u.) hétfőn 18.30-kor Japán-magyar koncert. Vendégek: Tomoko Sagawa, Michael Schnurr, Tóth Orsika és Serfőző Henrik. A műsoron japán és magyar szerzők művei hangzanak majd el.

Az Assam Teaházban (Dugonics tér 11.) hétfőn 18 órakor a vendég Radoslav Petkovic prózaíró, esszéista, a Vajdasági Tartományi Kormány Kulturális Miniszterhelyettese. Moderátor: Csordás Gábor költő, műfordító, a Jelenkor Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Van Más Kép Ifjúsági Film- és Videoklip Fesztivál – pályázat

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Kép-Szín-Ház Művészmozi Kiemelten Közhasznú Alapítvány és a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK Közművelődési Intézményegysége ismét országos film- és videoklip pályázatot hirdet fiatal filmkészítők számára. Nevezési határidő: 2009. október 30. A pályázati kiírás részleteit a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatják.

Hétfői moziműsorok

A Grand Caféban hétfőn:

17 órakor: Román filmhét – a Román Kulturális Intézet támogatásával. A filmhétre válogatott alkotások átfogó képet nyújtanak a romániai átmeneti korszakról. Gheorghe Preda: Önkéntes angyal, Mircea Daneliuc: Marilena, Stere Gulea: Weekend anyával, Andrei Gruzniczki: A másik Irina, Nicolae Mărgineanu: Pénzváltó, valamint Peter Strickland: Varga Katalin című filmjeit láthatják ezen a héten. A bemutatott alkotások több díjat nyertek fontos nemzetközi fesztiválokon.

19 órakor: Engedj be! – feliratos svéd film, rendező: Tomas Alfredson.

21 órakor: Coco Chanel – feliratos francia film, rendező: Anne Fontaine.

A Belvárosi Mozi hétfői műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 és 16 órakor: Fel 3D – színes, szinkronizált amerikai 3D animáció, rendező: Pete Docter.

19 órakor: Szuperbojz – színes magyar film, rendező: Kabay Barna, forgatókönyvíró: Litkai Gergely. Szereplők: Bajor Imre, Gesztesi Károly, Kálloy Molnár Péter, Mucsi Zoltán, Kerekes Vica, Kolovratnik Krisztián, Rudolf Péter, Stefanovics Angéla, Scherer Péter, Haumann Péter, Molnár Piroska.

Balázs Béla terem:

18.15-kor: Koccanás – színes, magyar tévéfilm, moziverzió, rendező: Török Ferenc.

16 órakor és 20.30-kor: Utolsó idők – színes, magyar játékfilm, rendező: Mátyássy Áron.

Csőke József terem:

Szombaton és vasárnap:

16.15-kor: A grófnő – színes magyarul beszélő francia-német történelmi dráma, rendező: Julie Delpy.

18.30-kor: Utolsó jelentés Annáról – színes, magyar dráma, rendező: Mészáros Márta.

20.45-kor: Tréfa – színes, magyar játékfilm, rendező: Gárdos Péter.

Előző sztori

Felszentelték az újszegedi templom plébániáját

Következő sztori

Madártávlatok