Fidesz-törvényjavaslat a kettős állampolgárságért

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz-KDNP most benyújtott törvényjavaslatával azt szeretné elérni, hogy a határon túl élő magyarok könnyebben juthassanak magyar állampolgársághoz – értesült a Magyar Nemzet. A javaslat szerint törölnék az eddigi jogszabályból azt a kitételt, hogy az igénylőnek életvitelszerűen kell hazánkban élnie.

Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) terjesztette be azt a javaslatot, mely szerint egyéni kérelemre kedvezményesen is kaphatna állampolgárságot az a más országban élő személy, akinek ősei magyar állampolgárok voltak és tudja igazolni magyar nyelvtudását. Ezen feltételektől kiskorú esetében akkor lehet eltérni, ha a honosítását a szülőjével együtt kéri.
A képviselők szerint elegendő jogalapot ad az állampolgárság megszerzésére bármelyik közvetlen ágú felmenő magyar volta. Ezzel nem automatikusan fogják osztogatni az állampolgárságot, mivel továbbra is benne marad az egyéni kérelem kitétele. Javaslatukban úgy fogalmazták meg a honosítás feltételeinek módosítását, hogy az megfeleljen az Emberi Jogok Európai Bírósága által kiadott kritérium-rendszernek, vagyis nem sérti a diszkrimináció tilalmát.

A Fidesz úgy véli, a parlamentnek erkölcsi kötelessége a kérdés rendezése, viszont a jelenlegi összetételű Országgyűlés erre nem képes. Az SZDSZ elnöke kikötésekkel, de támogatását ajánlotta a javaslathoz. A szocialista Kozma József véleménye, hogy az oktatás, a nyelv, az autonómia, a szabad közlekedés ügyére a kettős állampolgárság nem ad elégséges választ.

Előző sztori

Rendőrségi hírek – járműfeltörés, lopás, bombariadók, baleset, határsértés

Következő sztori

Emlékezet Hete Hódmezővásárhely – Emlékpont