Egyház

Boldoggá avatják Meszlényi Zoltán segédpüspököt - Panoráma

Boldoggá avatják Meszlényi Zoltán segédpüspököt - Panoráma

2009. október 29., csütörtök
Boldoggá avatják Meszlényi Zoltán segédpüspököt - Panoráma

Meszlényi Zoltánt, az 1951-ben mártírhalált halt segédpüspököt ünnepi szentmise keretében avatják boldoggá október 31-én 10.30-kor az esztergomi bazilikában. A volt kommunista diktatúra magyarországi vértanúi közül Meszlényi püspök az első, akit az egyház a boldogok sorába emel.

A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa végzi. XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá azt a dokumentumot, amelyben elismeri Meszlényi Zoltán Lajos esztergomi segédpüspök vértanúságát. Az 1948 karácsonyán letartóztatott Mindszenty József hercegprímás akadályoztatása miatt az egyházmegye kormányzását Drahos János addigi érseki helynök vette át, az ő halála után, 1950. június 17-én Meszlényi Zoltánt választották meg a feladatra. Az állambiztonsági szervek még 1950 nyarán elhurcolták a helynököt. A sorozatos kínzások és kegyetlen bánásmód következtében Meszlényi Zoltán 1951. március 4-én hunyt el a kistarcsai internálótáborban.
Esztergomi Bazilika in Hungary

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.