Kultúra

A capella fesztivál Szegeden

A capella fesztivál Szegeden

2009. október 8., csütörtök
A capella fesztivál Szegeden

Nemzetközi a capella fesztivál kezdődik pénteken Szegeden; a kétnapos rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon.

Németh Miklós

, az együttes tagja az MTI-nek csütörtökön elmondta: a két nap alatt számos fellépővel várják az érdeklődőket. A nyitónapon egy klubest lesz, szombaton pedig az IH Rendezvényközpontban lesznek a koncertek. A kísérőhangszer nélküli énekműfaj kedvelői az immár ötödik alkalommal megszervezett fesztiválon a magyar mellett fehérorosz és német művészekkel is találkozhatnak. Pénteken este a Millenniumi kávéházban fellép a Give Me Five fiúcsapat és a lányokból álló New Seasons. A Give Me Five vokálegyüttes 2007–ben alakult Szegeden öt egyetemistából, akik az a capella szerelmesei. Mindannyian felsőfokú komolyzenei tanulmányokat végeznek a Szegedi Tudományegyetemen. Külföldi együttesek számait dolgozzák fel, és szólaltatják meg öt szólamban. Főként angol, illetve olasz nyelven énekelnek. A New Seasons tagjai olyan dalokat dolgoznak fel, amelyek négy énekhangra épülnek. Szombaton az IH Rendezvényközpontban lép színpadra a házigazda Fool Moon és a két meghívott vendég, a német Klangbezirk és a fehérorosz Camerata. A Camerata együttest zenei szakértők a világ egyik legjobb a capella csapataként tartják számon. Az orosz kórushagyomány legjavát képviselik; a zene és a hangok új formáival való kísérleteik teljesen egyedivé varázsolják az együttest. Repertoárjuk darabjait a klasszikus dzsessztől az etnodzsesszig a zenei műfajok széles skálájából merítik. A Klangbezirk négyese a dzsessz és a pop elkötelezettje, négyszólamú átirataikat a színpadon felvett ismétlődő szólamok egészítik ki. Zenéjüket a kristálytisztán és könnyedén énekelt szűk szerkesztésmód és a virtuóz egyéni szólók egyensúlya jellemzi. Saját átirataiknak köszönhetően hangzásviláguk egyedi, fennállásuk öt éve alatt a capella díjakat nyertek Grazban, Lipcsében, Hamburgban és Tajvanon is. A házigazda Fool Moon 2001-ben az első magyar "pop a capella" csapat, amely számos külföldi fesztiváldíjat nyert már el. Az 1998-ban Latin Grammy-díjjal elismert és további két Grammy-jelölést besöprő együttes tagjai a latin nagyzenekari hangzás minden egyes elemét - az ütősöktől kezdve a fúvós és billentyűs szekción át egészen a basszusig - megszólaltatják, pusztán énekhangjuk segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.