Szobori búcsút rendeznek Ópusztaszeren szombaton

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Szobori búcsút rendeznek szombaton az ópusztaszeri Árpád-emlékműnél, a több mint egy évszázados múltra visszatekintő rendezvényt hatvan év szünet után első ízben 2007-ben szervezték meg újra.

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű mellett első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az emlékmű az ezt követő években országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé fejlődött. Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A búcsú a harmincas években éledt újjá, s időpontja augusztusról szeptemberre került át. A búcsújárásnak a második világháború vetett véget.
A második világháborút és a földosztást követően a Szobori búcsú kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget az emlékműnél, szeptemberben, a régi hagyományok szerint.
Horváth Gábor igazgató a rendezvényről hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a múlt század eleji búcsú hangulatát szeretnénk felidézni. A búcsúkon hagyományosan a templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték. Bár az emlékparkban feltárt szeri monostor felszentelésének dátuma pontosan nem ismert, az ünnepen újra élettel telnek meg a középkori templom romjai.
A búcsú fő eseménye a monostor romjai között 10 órakor kezdődő mise lesz, de egész nap színes és tartalmas programokkal várják a látogatókat. A nap díszvendégei Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat játékosai lesznek.
Az ünnep szerves része a Szer Üzenete néven alapított díj átadása. A park területén talált Árpád-kori íjas pecsétgyűrű másolatát azok kapják, akik a magyarság egységén munkálkodnak, akik közösséget fognak össze, illetve közösséget teremtenek. 2007-ben Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, 2008-ban Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint Berecz András ének- és mesemondó kapták a díjat.
A misét követően koncertek várják a vendégeket, a fiatalabbakat mesemondók és bábszínház szórakoztatja majd. A parkban egész nap kézművesek kínálják majd míves portékájukat, a több állomásból álló „paszulykeringőn” pedig a gyerekek és a vállalkozó szellemű felnőttek ügyességüket is próbára tehetik.

no images were found


Árpád conquering leader’s monument in Ópusztaszer National Park

Default thumbnail
Előző sztori

Csőd fenyegeti a magyar gazdák ezreit

Default thumbnail
Következő sztori

Megbánta tettét a száguldását interneten bemutató motoros

Legutóbbi hasonló cikkek