Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Parázs vita a Somogyiban tartott lakossági fórumon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A mintegy 4 milliárdos belváros-rehabilitációs projektről szóló szerdai lakossági fórummal kapcsolatban juttatta el szerkesztőségünkhöz az alábbi összefoglaló nyilatkozatot Németh János, a Mars téri kereskedők szóvivője.

Mottó: „Szeresd azokat, akik keresik az igazságot, de soha ne higgy azoknak, akik azt mondják, megtalálták.” (Botka László polgármester idézete Nagy Imrétől 2003. október 23-án a Rákóczi téri szoboravatásnál)

A SZEGEDma.hu beszámolt a 2009. szeptember 9-i lakossági fórumról, melyet Szondi Ildikó belvárosi önkormányzati képviselő hívott össze Nagy Sándor alpolgármesterrel együtt a Belváros II. ütemének (Dugonics tér és környéke) fejlesztési elképzelései, valamint a Biopolisz programot segítő közterületekkel kapcsolatos tervek ismertetésére. Lévén, hogy a Dugonics térhez közel lakó vagyok, természetes volt, hogy elmenjek.
Egy ismeretlen úr nyitotta meg a fórumot, majd kb. 60 percben tervezői tájékoztatót kaphattunk.
Időközben, kb. 10-15 perces késéssel megjelent Szondi Ildikó képviselő asszony, akin egyik belvárosi lakos számon kérte, hogy miért nem juttatták el mindenhova a meghívókat. Kellemetlen közjátékként a hölgy sérelmezte, hogy a képviselő asszony nem válaszolja meg a felvetéseit, míg Szondi Ildikó kikérte magának, hogy őt folyamatosan kérdésekkel „zaklatja” a választópolgár.
A tervezői előadást tartó hölgy beszámolója során többször egymásra néztünk, mert nem értettük, miről beszél, hiszen szókincse nem éppen gazdag volt. A Dugonics tér – Somogyi utcára telepítendő fasorral majd 10 percet viaskodott, hogy elmagyarázza, minek kerülne oda. Az egész beszámolóját gyakorlatilag ennyi idő alatt letudhatta volna, ha képes lett volna tömörebben, érthetőbben beszélni.
Vesmás Péter építész sem volt különb. Tájékoztatásában közölte, úgy épül át a tér, hogy nem fogjuk észrevenni az átalakítást. Egy hölgy meg is jegyezte: akkor miért költenek pénzt tervezésre, átalakításra, meg mit építenek ott akkor, ha semmi se változik? Az építésztől azt se tudhattuk meg pontosan, hogy lesz-e gépkocsiforgalom, vagy csak a gyalogosoké lesz a tér. Elmondása szerint legalább 6-8 tervet dolgoztak ki, a jelenleg bemutatott terv csak azok egyike!
Ekkor kért szót v. Szilágyi Árpád városvédő polgár, aki szóvá tette, hogy minek ez a fórum, ha nincs konkrét terv. Megkérdezte Nagy Sándor alpolgármestert, mikor várható a beruházás kivitelezése, melyre azt a választ kapta, hogy 2011-2013 közöttre. Elmondta az alpolgármester, hogy az I. ütemnek, a Kölcsey u. – Mars téri piacig bezárólag kell előbb elkészülnie.
Ekkor Bíró Sándor, a Mars Téri Kereskedők Egyesületének elnöke szólalt föl. Kifejtette, hogy ő mint 1968-tól közigazgatásban építéshatósági feladatokat ellátó tisztségviselő örül, hogy az alpolgármester megemlíti az első ütemet, hiszen mint érdekelt tájékozódott a Mars téri piaccsarnok építésének hátteréről, és több visszásságot, érthetetlen ellentmondásokat talált: A DARFÜ (Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség) 2009. júliusban tájékoztatta, hogy csak a támogatási döntést követően, és nem a pályázat elbírálásának időtartama alatt van lehetőség adatok kiadására. Tehát, valószínűleg ekkor még nem született döntés.
Nagy Sándor alpolgármester úgy nyilatkozott a hozzászólónak, hogy a Mars téri nagycsarnok pályázati támogatásának ügyében a döntés már tavaly megtörtént. Felmerül a kérdés: ki mond igazat? A DARFÜ vagy Nagy Sándor?
Ugyanakkor a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Ügyfélszolgálati Információs Irodája 2009. májusban a Mars téri csarnok építésével kapcsolatban a következőt írja: „2007 óta nem érkezett be a Szeged Mars téri projekt vonatkozásában újabb pályázat, úgy az ügyben az NFÜ jelenleg nem érintett.”
Érdekes, hogy ugyanezt támasztja alá a Délmagyarország Megyei Tükör 2009. április 3-án Szeged Megyei Jogú Város címerével díszített féloldalas hirdetése – „Újabb 3,3 milliárd a belváros megújulására” – , mely közli, hogy a Kölcsey utcától a Gutenberg utcán át a Mars térig tartó keresztirányú tengely szépül meg. Egyértelműen kitűnik a hirdetésből, hogy a Mars téri piaccsarnok és környezetéhez semmi köze az EU-s pályázatnak.
Felmerül a kérdés: hogyan és miből történik a Mars téri piaccsarnok és környezetének megépítése?
Különösen akkor izgató a kérdés, mikor egyetlen olyan pályázati kiírást találtunk, ami esetleg ide vonatkozhatna. Ez pedig DAOP 2007 5.1.1 nevű pályázat, de ennek kiírásából egyértelműen megállapítható, hogy megyei jogú városok nem pályázhattak rá, és 500 négyzetméterél kisebb gazdasági épületre kérhető. A Mars téri nagycsarnok területe nagyságrendekben nagyobb.
Több beszólás tarkította a fórumot, heves vita alakult ki.
Sokan felvetették, v. Szilágyi Árpáddal az élen, hogy megint hiteleket vesz fel a város az önrész fedezésére. Az egyik hozzászóló hölgy megjegyezte, hogy lassan unokáink poharából isszuk ki a tejet, miközben ezekkel a beruházásokkal egy darab munkahelyet sem teremtenek Botkáék! A téglát nem lehet megenni, attól még a lakhatás költségeit nem lehet fedezni.
Itt szakadt el a cérna az egyik úrnál, mert felugrott, és ledemagógozta a vitázókat, kiabálva kikérte magának a felszólalásokat. Bíró Sándor megkérdezte, hogy kit tisztelhetünk az úrban, majd elmondta, hogy 1968 óta dolgozik közigazgatásban, hivatalból számtalan lakossági fórumon vett részt, de olyanra még a pártállami rendszerben sem volt példa, hogy a fórumot összehívó képviselők leordítsák a megjelenteket.
Az ismeretlen úr közölte, hogy ő Virág András önkormányzati képviselő, majd gúnyosan hozzátette: névről ő már jól ismeri Bíró urat.
Bíró Sándor azon véleményét is kifejtette, milyen polgármester az, aki a Mars téri piac ügyében és a huszáremlékműnél a hagyományokat és a szegediek érdekeit félresöpörve valószínűleg gazdasági érdekből a szobrot is „megléptetné”.
Itt szeretném halkan megjegyezni véleményemet: több ilyen fura ügy van, ahol a városvezetés cinikusan lesöpri a választói érdekeit.

Németh János

Közélet

Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ingyenes nyaralást kapnak a kereskedelmi dolgozók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tatai-tó partján álló színvonalas nyaralóházat ingyenes használatra anonim magánszemélyek ajánlották fel.

Tovább olvasom

Közélet

Ennyire megosztja a szegedieket a rakpart lezárása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A fiatalok közül sem mindenki támogatja a lezárást, de akad olyan autós, aki szerint ki lehet bírni, ha nem autózhat arrafelé. Megkérdeztük a szegedieket, hogy mit szólnak a városvezetés legújabb ötletéhez. Íme a válaszok.

Tovább olvasom

Aktuál