Nyári tárlat: kettős díjátadó a Reökben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kettős díjátadóra került sor csütörtökön a Reök-palotában: a XXXV. Szegedi Nyári Tárlat közönségdíjának átadását ugyanis összekapcsolták az év képzőművészének járó Vinkler László-díj átadásával.

A közönségszavazatok több mint hatvan százalékával nyerte el Fűri Judit üvegtervező a tárlat közönségdíját az „Én In Memorian Leonardo” című alkotásával. A díjat Bátyai Edinától, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójától vehette át a művésznő.
A Szegedi Nyári Tárlat a Táblaképfestészeti Biennálé „váltórendezvénye”, egyik évben előbbit, másikban utóbbit rendezik meg. Nátyi Róbert, a kiállítás rendezője a díjátadón elmondta: a tárlatok az elmúlt évtizedekben elérték a nagykorúságot, ezért idén friss tárlattal szeretnének jelentkezni, melyre a tapasztalatok alapján 6-7000 látogatót várnak – ez a szám kortárs művészet esetében kiemelkedően jó. A tárlatról készített kiadványban idén is minden művész alkotása szerepel. A biennálé jelleggel megrendezett kiállítás eddig több mint 3700 látogatót vonzott. A május óta megtekinthető tárlaton százötven művész több mint kétszáz alkotását láthatta a közönség, köztük Gyémánt László, Gerle Margit, Aknay János, Eszik Alajos, Dréher János, László Dániel vagy Krajcsovics Éva munkáit.

Fűri Judit restaurátor és üvegművész a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg-porcelán szakán kezdte pályáját. A legváltozatosabb technikákat alkalmazza alkotásain – melyek gyakran térelválasztók, falilámpák, ablakok –, így akár ólmozott, homokfúvott, savazott, vagy éppen rogyasztott üveget, ezeket néha kővel egészíti ki. Utóbbi technikát használta a nyertes mű esetében is. Csiszolt üvegplasztikái organikus természeti formákra emlékeztetnek.

A Vinkler László Képzőművészeti Díjat negyedik alkalommal ítélte oda a város a Művészeti Oktatásért Alapítvánnyal közösen egy szakmai kuratórium döntése alapján. Szeged Megyei Jogú Város képviseletében Solymos László alpolgármester adta át a díjat Szekeres Ferenc grafikusművésznek, aki a Vinkler László tanítványa volt. A díj indoklásában mint a vinkleri életmű, művészeti nevelőmunka képviselőjét emlegetik a művészt.

Szekeres Ferenc Vinkler László növendéke volt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ahol jelenleg a Rajz-művészettörténet Tanszék adjunktusa, művészettörténetet és tervezőgrafikát tanít. Alkotásai számos csoportos és önálló kiállításon láthatók rendszeresen. Tehetséges hallgatóinak bevonásával indította 1995-ben az azóta nemzetközivé vált REÁL Reklámgrafikai Alkotótelepet. Elsősorban tervezőgrafikával, reklámgrafikával foglalkozik: mintegy negyven kötet borítóterv, tipográfia fűződik nevéhez. Számos könyvet illusztrált, mint plakáttervező is ismert. 1991-ben elnyerte Szeged város alkotói díját, 1997-ben kiváló pedagógusi munkájáért a Pro Juventute díj II. fokozatát.
Előző sztori

Kalmár Ferenc: a szocialisták csak mélyítették a válságot

Következő sztori

Csütörtök esti válogatás