Munkáspárti tiltakozás a kenderfonó lerombolása miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Thürmer: „Azok a bűnösök, akik ezt engedélyezték”

no images were found

A szegedi Bakay-kenderfonó a nemzeti könnyűipar büszkesége, fellegvára volt egykoron, mára azonban nem maradt belőle semmi, szétverték, lerombolták. „Nem csupán egy gyárról, ipari létesítményről van szó” – hangsúlyozta a kenderfonó letarolt épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke – „hanem történelmi értékről, ipari műemlékről, ahol a magyar munkások számos nemzedéke dolgozott.”

A kenderfonó elrettentő példája annak a rombolásnak, ami az elmúlt években Magyarországon végbemegy. Semmi sem számít, se kulturális értékek, se történelmi múlt, se a magyar nemzeti ipar. Az ország és Szeged mai vezetőinek egy dolog számít: a pénz, a tőke haszna – fogalmazott Thürmer.
Az elnök kiemelte, a Fidesz is tiltakozott a gyár lerombolása ellen, de nem akadályozta meg, nem fordult az emberekhez, nem tette társadalmi üggyé. A Munkáspárt számára a nemzeti ipar, a nemzeti múlt közös ügy, amit a párt társadalmi kérdéssé kíván tenni. Meg kell védeni a magyar gazdaságot, helyreállítani a nemzeti ipart, megőrizni a nemzet kulturális örökségét, a multikat pedig kiszorítani a kereskedelemből és a pénzügyi szférából.

no images were found

Meg kell adóztatni a külföldi tőkéseket, megszüntetni állami támogatásukat, ugyanakkor nagyobb segítséget nyújtani a hazai kis- és középvállalkozóknak. Csak a magyar mezőgazdaság segítheti ki az országot a jelenlegi válságból, mert ha lesz erős agrárium, beindul majd a gépgyártás és fellendül az élelmiszeripar is – mondta Thürmer.
Kérdésünkre, hogy a párt vezetősége tárgyalt-e a befektetőkkel, vagy a város polgármesterével, annak érdekében, hogy megakadályozza a rombolást, Thürmer nemmel válaszolt. „Azok az igazi bűnösök, akik ezt engedélyezték”- hangsúlyozta.


Kendergyár bontása in Szeged

Előző sztori

Kigyulladt egy panellakás Szegeden

Következő sztori

Ricanap és apátfalvi lakodalom Ópusztaszeren