Könnyedén verte a Debrecent az SZTE-Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kecskeméti veresége után javított a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoportjában. Bonifert Domonkos tanítványai félgőzzel is magabiztosan múlták felül a vártnál csekélyebb ellenállást tanúsító Debrecent. Rossz hír viszont, hogy Rezák Tamás után Nyilas István is kidőlt a sorból.

Győzelmi szándékkal érkezett Szegedre a Debreceni Egyetem KE, a vendégek ugyanazt az agresszív, kemény játékot ígérték, amivel az első fordulóban a Szolnoki Főiskolát múlták felül. Hiányzott viszont az együttesből a megsérült irányító, Kaluha Csaba. A hazai szurkolók körében pedig az okozott aggodalmat, hogy a villámgyors játékmester, Rezák Tamás mellett Nyilas István sem léphetett pályára. A csapatkapitány lábát fájlalja, hétfőn vesz részt MR-vizsgálaton.

Két kulcsembere hiányában a Simándi, Molnár, Szabad, Kovács, Gémes összeállításban kezdett a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák. A vendéglátók Molnár triplájával ragadták magukhoz a vezetést, majd azt egészen a végső dudaszóig meg is tartották. Már az első negyed végére komoly, tizenötös pontos szegedi előnyt mutatott az eredményjelző, a nagyszünetre pedig huszonhárom egységre kúszott a különbség. Nem állítható, hogy hibátlanul kosarazott volna a Bonifert-legénység, ám a bágyadtan játszó hajdúságiaknak így sem volt semmi esélyük. Sorra hullottak gyűrűjükbe a Tisza-parti triplák: az első és a második tíz percben is négyet-négyet süllyesztettek el Simándiék. A palánk alatt pedig Kovács és Gémes korlátlan úrnak bizonyult: a debreceniek alig jutottak dobóhelyzetbe, lepattanóhoz még kevésbé. Ami pedig a büntetődobások értékesítését illeti, aligha vagyunk túl kritikusak, ha a pocsék jelzővel illusztráljuk teljesítményüket. A Szedeák még úgy is fokozatosan növelni tudta előnyét, hogy Bonifert Domonkos rengeteg játéklehetőséget adott a fiataloknak.

A találkozót sajnos rengeteg technikai hiba és szabálytalanság tarkította, igazán folyamatos játék nem tudott kialakulni. A vendégek pedig egyre inkább kedvüket is veszítették, ahogy érezték, nincs sok keresnivalójuk.

A harmadik és a negyedik negyedben kissé alábbhagyott a szegedi trojkagyártás, de két hármas azért még így is beakadt. Molnárék agresszív, pattogós védekezéssel folyamatosan rontásra kényszerítették a Debrecent, a megszerzett labdákból pedig könnyű gólokat értek el. Ha hibáztak, akkor sem kellett aggódniuk, hiszen általában adott volt a lehetőség a javításra: 55-25-re (!) nyerte a lepattanópárbajt a Szedeák. Továbbra is rengeteg fault tördelte a játékot: a hazaiak ellen 29-szer, a vendégek ellen 24-szer ítéltek a sípmesterek.

A harmadik tíz percet Kovács, Simándi és Gémes kosarai révén 11-0-s rohanással indította a Szeged, ekkor már harmincnégy ponttal vezettek a házigazdák. Ismét jöttek a cserék – Széll, Komáromi, Mészáros, a két Varga és Szablics, s amíg a kezdőötös a padon pihent, a Debrecen lassan néhány ponttal közelebb lopakodott. Persze nem sokkal tudtak beljebb jutni a Ráthonyi-legények, hiszen bár a büntetőket már pontosabban dobták, s kívülről is be-betaláltak, a szegedi fiatalok állták a sarat, s néha bizony egészen nagyszerű dolgokat műveltek. Bármilyen védekezési formával is kísérletezett a DEKE, mindegyik csődöt mondott.

A találkozót végül huszonöt ponttal nyerte meg a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák, mely így némiképp feledtetni tudta kecskeméti vereségét. Jövő pénteken Tiszaújvárosba látogat a Bonifert-alakulat – amennyiben Rezák és Nyilas nem állhat rendelkezésre, meleg percek várhatnak a fiúkra.

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 2. fordulójában:

Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Debreceni Egyetem KE 95-70 (26-11, 26-18, 23-18, 20-23). Szeged, 200 néző, vezette: Páli, Téczely.
Szeged: Simándi 18/15, Molnár M. 15/6, Szabad 2, Kovács D. 10, Gémes 15/3. Csere: Varga D. 6, Széll 11/3, Varga M. 9, Mészáros, Komáromi 7/3, Szablics 2. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
Debrecen: Kóthay 9, Stekler 2, Balogh 14/3, Ambrusz, Vas 26. Csere: Pék 5, Lajsz 7, Konrád 6, Kocsis 1, Homoky, Varga Á, Garamvölgyi. Vezetőedző: Ráthonyi Tamás.

Bonifert Domonkos: “Annak ellenére tudtunk simán győzni, hogy Rezák Tamás után lábsérülése miatt Nyilas István is kidőlt a sorból. A Debrecen nem volt olyan agresszív, mint vártuk, kissé mintha feltett kézzel léptek volna pályára a vendégek, így még azt is megengedhettük magunknak, hogy kulcsjátékosaink csak 15-20 percet töltsenek a pályán. A fiatalok, illetve azok, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak, többé-kevésbé éltek is a ma kapott eséllyel. Jobb lett volna egy parázs hangulatú csatát vívni, de így is akad pozitívum: minden játékosunkat tűzben tudtuk tartani.”

Default thumbnail
Előző sztori

Döntött jelöltjeiről az MSZP Csongrád megyében

Default thumbnail
Következő sztori

Támogatja a kormány a szegedi lézerkutató-központ tervét

Legutóbbi hasonló cikkek