Közélet

Kedden tárgyalja az ítélőtábla Weiszenberger László ügyét

Kedden tárgyalja az ítélőtábla Weiszenberger László ügyét

2009. szeptember 14., hétfő
Kedden tárgyalja az ítélőtábla Weiszenberger László ügyét

Kedden tárgyalja a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla Weiszenberger László egykori kistérségi megbízott, az MSZP korábbi kiskunhalasi önkormányzati képviselőjének ügyét, akit első fokon hivatalos személyként, hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, valamint hivatali vesztegetés bűntettében mondott ki bűnösnek, és öt év börtönbüntetésre ítélt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

A Zuschlag-ügy mellékszálaként indított per elsőfokú ítélete szerint a vádlott a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy 17,182 millió forintos, vissza nem térítendő pályázati támogatás megszerzésében. A támogatás folyósítása után

Weiszenberger László

felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett döntéshozó munkatársának kell azt visszajuttatni a pályázat elfogadásának fejében, valamint neki is jár valamennyi összeg a közbenjárásáért. A követelés biztosítására Weiszenberger László 2,5 millió forintos "kölcsöntartozást" elismerő bizonylatot íratott alá a motel bérlőjével. A nyilatkozatra hivatkozva a vádlott 2004 szeptemberében kétszer is írásos fizetési felszólítást küldött, illetve többször szóban is követelte a "tartozás" kiegyenlítését. A motel bérlője 2005. április 6-án azonban kép- és hangfelvételt készített arról a beszélgetésről, melyen Weiszenberger László közölte, ellenérték fejében vissza nem térítendő állami támogatást tud intézni, majd utóbb erre hivatkozva a fizetést végleg megtagadta. A rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén. Az eljárás során nem sikerült megállapítani, hogy a vádlott - aki bűnösségére is kiterjedő, beismerő vallomást tett - rendelkezett-e olyan minisztériumi kapcsolatokkal, melyekre hivatkozott, illetve az sem derült ki, hogy ténylegesen jutott-e valamilyen anyagi előnyhöz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.