Közélet

Hallgatnak a vályogfalak Tápén

Hallgatnak a vályogfalak Tápén

2009. szeptember 9., szerda
Hallgatnak a vályogfalak Tápén

Miért állt le a nevelőotthon beruházása?

Az ellenzék megbízható információi szerint azért áll mintegy három hete az Árpád Nevelőotthon építkezése Tápén, mert bontás közben nyilvánvalóvá vált: az épületet nem lehet az eredeti terveknek megfelelően átépíteni – ahogy azt a tápéiak már hónapokkal ezelőtt megmondták. Mindezt Juhász Gyula KDNP-s önkormányzati képviselő mondta szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az eredeti építési és beruházási terv, melyre a város engedélyt és uniós forrásokat kapott, műszakilag megvalósíthatatlanná vált. Tápén, a Budai Nagy Antal utcai korábbi iskolaépület mellett várta szerda délelőtt a sajtó képviselőit a városrész kereszténydemokrata önkormányzati képviselője, Juhász Gyula. A szegedi szocialista városvezetés által az Árpád Nevelőotthon új helyéül szánt épületnek már csak a főfalai állnak, tető nélküli csupasz vályogfalak meredeznek az égnek, üres ablaknyílások ásítoznak a járókelőkre – csak romhalmaz maradt az egykori falusi iskolából. Mint arról a SZEGEDma.hu is több írásában beszámolt, a Fidesz-KDNP és a mára több mint 3000 aláírást gyűjtő tápéi civilek szerint Botka Lászlóék 2007-ben a helyiek akarata és szándékai ellenére, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül döntöttek a speciális nevelési igényű, magatartászavaros fiúgyermekek otthonául szolgáló Árpád Nevelőotthon Tápéra költöztetéséről.

Juhász Gyula: ingatlanspekuláció és információelhallgatás

Juhász Gyula megismételte: mivel feladatellátási hiányosság a korábbi helyen, a Szőregi úton nem merült föl, az ügylet mögött nagy valószínűséggel ingatlanspekuláció állhat. Botka Lászlóék nagyon szeretnének megszabadulni a Szőregi úti 2,6 hektáros ingatlantól, illetve valaki nagyon szeretné azt megszerezni. A városvezetés úgy szerzett közgyűlési támogatást, hogy fontos információkat hallgatott el (kiket akar Tápéra költöztetni, milyen problémáik vannak ezeknek a fiataloknak stb.). A szocialisták a tényeket elferdítve szereztek uniós támogatást a beruházáshoz, nem vették figyelembe, hogy a tápéiak hosszú évek óta idősek napköziotthonát szeretnének a városrészben, s ez volt az utolsó, erre a célra alkalmas önkormányzati ingatlan, a városvezetés által készíttetett terv ráadásul 18 ponton sérti a speciális szükségletű gyerekeket nevelő intézményekre vonatkozó építési szabályzatot – folytatta az ellenzéki képviselő. A városrész lakóinak ellenállása és az ellenzék erőfeszítései ellenére július 27-én nagy vehemenciával építési vállalkozók vetették magukat az épületre – Juhász Gyula szerint minden bizonnyal jogerős építési engedély nélkül –, ám a bontás körülbelül három héttel ezelőtt hirtelen leállt. Vajon miért? – teszik föl a kérdést a helyiek, s erre kereste a választ önkormányzati képviselőjük is.

Mégiscsak alkalmatlan a kiszemelt épület?

„Megbízható információnk szerint azért állt le hetekkel ezelőtt a munka, mert bontás közben a kivitelező számára is nyilvánvalóvá vált: az épületet nem lehet az eredeti terveknek megfelelően átépíteni. A több mint nyolcvan éves, alap és koszorú nélküli vályogfalak statikailag gyengék, és nem fogják elbírni a tervezett tetőszerkezetet – ahogy azt a tápaiak már hónapokkal ezelőtt előre megmondták. Így az eredeti építési és beruházási terv, melyre a város engedélyt és uniós támogatást kért illetve kapott, műszakilag megvalósíthatatlanná vált” – fejtette ki Juhász Gyula, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy a jelen helyzetben Botka Lászlóéknak új terveket kellene készíttetniük, új épületet kellene építtetniük, amihez új engedélyeztetési eljárásra lenne szükség. A KDNP-is politikus szerint a polgármester tisztában van vele, hogy nem kapná meg Tápé és a szomszédos ingatlantulajdonosok beleegyezését, így súlyos közpénzekért külső és belső szakértők hadát állította munkába annak kidolgozására, miként lehetne a „szerkezet átalakításnak” feltüntetve új épületet emelni a régi helyén. Bárhogy is lesz, a beruházás tovább drágul az eredetileg tervezett 130 millió forintos költségekhez képest. A civileket képviselő Elekes Edina mindezt azzal egészítette ki: érthetetlen, miért kell a gyermekek külön kis életét feldúlni. Juhász Gyula úgy összegzett: végképp eljött az ideje annak, hogy Botka László pontot tegyen az erőforrásokat pazarló, társadalmi feszültséget gerjesztő, haszontalan „fejlesztésnek” a végére.

Nem küld közleményt a városháza

A SZEGEDma.hu annak is utánaérdeklődött, vajon mi a városvezetés álláspontja azzal kapcsolatban, hogy Juhász Gyula szerint az épületet nem lehet az eredeti terveknek megfelelően átalakítani, így új engedélyezési eljárásra lenne szükség. Vécsey Ágnes sajtószóvivő azt mondta: az ügyben hamarosan sajtnyilatkozatot adnak ki. Amint ezt megkapjuk, természetesen azonnal megismertetjük olvasóinkkal. Tisztelt olvasóink, ígéretünkkel ellentétben a városházi nyilatkozatot nem tudjuk önökkel megosztani, mert azt több további megkeresés ellenére nem kaptuk meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.