Hagymanap Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, egyebek között ezekkel ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta az MTI-t Márton Katalin, a park munkatársa.

A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, hanem a hagymapucolás, s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.
A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat. A vendégek kipróbálhatják a hagymapucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymát és az elkészült füzért haza is vihetik – mondta el a szakember.
Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekeket pedig a Barboncások műsora, majd hagymaszagú mesék várják.
A vendégek a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsikát és alföldi dalokat hallgathatnak.

Előző sztori

Alsóvárosi besurranások – 50 ezer a nyomravezetőnek

Következő sztori

Banán és csirkecomb