Borszűrő Szent Mihály napja Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak, és megismerkedhetnek a hagyományos kézműves szakmák fortélyaival azok, akik Borszűrő Szent Mihály napjához közeledve szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Szent Mihály napjára – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must leszűrésének – mondta Márton Katalin, az intézmény munkatársa.
A vendégek délelőtt 11 órától a szegedi tanya udvarán maguk is bekapcsolódhatnak ebbe a tevékenységbe. A skanzen szőlejében szüretelhetnek mézédes zalagyöngyét és kövidinkát – amelyet természetesen meg is kóstolhatnak -, majd akár a prést is kipróbálhatják, és ihatnak a frissen készült mustból is. A szüretelők szórakoztatásáról, a vidám muzsikáról a gazda gondoskodik.
Mihály napján volt egykor a híres őszi vásár is. Ezt a hangulatot idézik fel a skanzenben, ahol mesteremberek, kézművesek mutatják be tudományukat, árulják portékájukat. A házaknál tojásfestő, szalma- és csuhéfonó, fafaragó dolgozik majd. A régi mesterségek kedvelői elleshetnek néhány fogást a mézeskalácsos, papucsos, fazekas, tímár mesterektől, megtudhatják, milyen a jó bicska, hogyan dolgozik a kovács, hogyan kell halászhálót kötni.
Szombaton Csongrád, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa lesz az emlékpark vendége. A Tisza-parti településről érkező Zsizsik Gyermekszínjátszó csoport megidézi az egykori csongrádi szüretek hangulatát, a város épületeiről, utcáiról alkalmi fotókiállítás nyílik, s természetesen a bokrosi borászok is kínálják majd nemes italaikat, így megismertetve a közönséggel a tavalyi szüret eredményét.


Tanyaudvar in Ópusztaszer National Park

Előző sztori

Etelka sori garázsok magánházáron

Következő sztori

Csütörtök: Nyelvek Európai Napja