Szórakozás

Borszűrő Szent Mihály napja Ópusztaszeren

Borszűrő Szent Mihály napja Ópusztaszeren

2009. szeptember 23., szerda
Borszűrő Szent Mihály napja Ópusztaszeren

Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak, és megismerkedhetnek a hagyományos kézműves szakmák fortélyaival azok, akik Borszűrő Szent Mihály napjához közeledve szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Szent Mihály napjára - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must leszűrésének - mondta

Márton Katalin

, az intézmény munkatársa. A vendégek délelőtt 11 órától a szegedi tanya udvarán maguk is bekapcsolódhatnak ebbe a tevékenységbe. A skanzen szőlejében szüretelhetnek mézédes zalagyöngyét és kövidinkát - amelyet természetesen meg is kóstolhatnak -, majd akár a prést is kipróbálhatják, és ihatnak a frissen készült mustból is. A szüretelők szórakoztatásáról, a vidám muzsikáról a gazda gondoskodik. Mihály napján volt egykor a híres őszi vásár is. Ezt a hangulatot idézik fel a skanzenben, ahol mesteremberek, kézművesek mutatják be tudományukat, árulják portékájukat. A házaknál tojásfestő, szalma- és csuhéfonó, fafaragó dolgozik majd. A régi mesterségek kedvelői elleshetnek néhány fogást a mézeskalácsos, papucsos, fazekas, tímár mesterektől, megtudhatják, milyen a jó bicska, hogyan dolgozik a kovács, hogyan kell halászhálót kötni. Szombaton Csongrád, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa lesz az emlékpark vendége. A Tisza-parti településről érkező Zsizsik Gyermekszínjátszó csoport megidézi az egykori csongrádi szüretek hangulatát, a város épületeiről, utcáiról alkalmi fotókiállítás nyílik, s természetesen a bokrosi borászok is kínálják majd nemes italaikat, így megismertetve a közönséggel a tavalyi szüret eredményét.


Tanyaudvar

in

Ópusztaszer National Park

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.