Közélet

Az SZDSZ 2010-ig még eléldegél

Az SZDSZ 2010-ig még eléldegél

2009. szeptember 15., kedd
Az SZDSZ 2010-ig még eléldegél
Az SZDSZ repedezése Szegedet is elérte, s szeptember 4-én a párt helyi közgyűlésben ülő politikusai bejelentették kilépésüket, s a Szabad Város Egyesület megalakulását. A párt megyei elnöke, Takács Róbert közleményében jelentette ki, hogy az SZDSZ él és majd egy tisztújításon megválasztja a szegedi elnököt és az ügyvivőket. Az SZDSZ-frakció átvedlését többek fenntartásokkal fogadták. Az ellenzék azzal érvel, hogy ez a momentum egyfajta menekülés a süllyedő hajóról, ami mindenképpen felvet legitimációs problémákat. Utóbbi kifejezést a cikk hozzászólásaiban némelyek megkérdőjeleztek, mások valós problémaként kezelték. Tény: a liberálisok hűtlensége pártjukhoz törvényes, SZMSZ-nek tetsző, de erkölcsi legitimációja erősen kétséges. Löffler Tibor, kiváló publicistánk a Bajnai-kormány legitimációja kapcsán értekezett anno. Érdemes elolvasni. Portálunknak egyébként Nagy Sándor alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy mind a hat képviselő egyéni választókerületből került a közgyűlésbe, úgyhogy fel sem merül a politikai legitimáció kérdése. A Fidesz azonban másként érvel, szerintük ugyanis a szavazók jelentős része 2006-ban a liberális párt által képviselt értékekre szavazott, nem feltétlen a személyre.

Az SZDSZ országos megmérettetésre készül

A SZEGEDma.hu felkereste az SZDSZ megyei elnökét, Takács Róbertet, hogy feltegyen néhány kérdést a kilépésekkel kapcsolatban. A hódmezővásárhelyi képviselő portáluknak a változások tekintetében először kifejtette, hogy még az ősszel várható tisztújítás a szegedi szervezetben, ahol megválasztják majd a városi elnököt és az ügyvivőket. Érdeklődésünkre az elnök hozzátette, hogy a szabad demokratákat elhagyó szegediek tájékoztatták döntésükről, ugyanazokat közölve vele is, mint a sajtóval, hogy a helyi politikával kívánnak csak foglalkozni, az SZDSZ országos politikájától el akarnak szakadni. „A párt egyébként képes a megújulásra vidéken is” – hangsúlyozta Takács. „Szakpolitikai kabinetek alakultak, melyek közül az önkormányzati és várospolitikai az, amely kiemelten foglalkozik a városok helyzetével. Az új SZDSZ mérsékelt, ellenzéki, liberális pártként nem támogatta azt a költségvetési előterjesztést, mely alapján az önkormányzatoktól jelentős forráskivonásra kerülne sor a 2010-es évben. Az egyeztetéseknek köszönhetően ebben a kérdésben, úgy tűnik, van elmozdulás az eredeti kormányzati elképzeléshez képest." A megyei elnök felvetésünkre, miszerint nem rivalizál-e, osztja-e majd meg a szabadelvű szavazókat két liberális tömörülés, úgy felelt, hogy az SZDSZ elsősorban a tavaszi országgyűlési választásokra koncentrál most.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.