Az állami gondozottak 21 évesen utcára kerülnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pénzügyminiszter javaslata szerint az eddigi 24 éves kor helyett három évvel korábban akkor is kikerülnek az otthonokból az állami gondozásban lévő fiatalok, ha nincs jövedelmük – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap beszámolója szerint nagyságrendekkel kevesebb pénzt kapnak az önálló életkezdéshez az otthonokból kikerülők, illetve az otthonteremtési támogatáshoz is sokkal nehezebben jutnának hozzá. Ez a törvényjavaslat is a megszorítások jegyében csökkenti az állami feladatellátást.

A gyermekvédelmi törvény a leginkább rászorulóknak és a diákoknak eddig lehetőséget adott arra, hogy 24 éves korukig az otthonokban maradjanak, most viszont a kormány három évvel csökkenti a gondozásban tölthető időt. Eszerint a gondozottak jövő évtől 21 éves korukban akkor is kikerülnek, ha egyáltalán nincs jövedelmük, illetve az nem éri el az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát.

Az állami gondozott fiatalok januártól az otthonteremtési támogatással is csak 30 éves korukig élhetnek, vagyis ha valaki ez után gyűjti össze a lakáshitelhez szükséges alaptőkét, akkor nem kap támogatást az államtól. A lap szerint ez a rendelkezés az állami gondozottakat albérletekbe kényszeríti, és így könnyen elfogy az addig megtakarított pénzük.

A témáról bővebben a Magyar Nemzet mai (keddi) számában olvashatnak.

Előző sztori

Mégsem fogadhatnak örökbe az élettársak

Következő sztori

Fiatalok rabolták ki a kocsmából hazafelé tartó férfit