Kultúra

Avar kori sírokat találtak a régészek Szeged-Szőregen

Avar kori sírokat találtak a régészek Szeged-Szőregen

2009. szeptember 16., szerda
Avar kori sírokat találtak a régészek Szeged-Szőregen

Avar kori sírokra és egy késő bronz kori település maradványaira bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az egykori szőregi homokbánya területén.

A szőregi szabadidőpark építéséhez kapcsolódó leletmentő ásatás során összesen hat, a VII-VIII. századból származó avar kori sír és egy késő bronz kori település maradványa, néhány terménytároló gödör került elő - mondta

Balogh Tibor

ásatásvezető régész a helyszínen az MTI-nek szerdán. A jó állapotban megmaradt sírok anyaga rendkívül látványos. Az egyik fiatal - tíz-tizenöt éves - nő csontvázát rejtő sírból a szokványosnak mondható cserépedény és állati csontból készült mellékletek mellett előkerült egy orsógomb és egy szépen megmunkált, csont tűtartó is. A férfi sírok - amelyek húsz és negyven éves koruk között elhunytak csontvázát rejtik - egyikében pedig egy bronzveretes övet találtak. A bőrre felvarrt fém díszekkel ékesített övet feltehetően akkor kaphatta meg az ifjú, amikor férfivá érett - közölte a szakember.

Iványi Aurél

, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy az ásatás nem hátráltatja a szabadidőpark uniós támogatással megvalósuló rekonstrukcióját, a Rózsaünnep és a hagyományőrző szőregi csata helyszínéül szolgáló terület rendezése a tervezet novemberi határidőre előreláthatólag elkészül.


Avar kori sírok

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.