Írjon nekünk

Sport

Vb-napló szerda: Janics Natasa lemaradt a buszról, majd stoppolt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Zsibvásár a dartmouth-i tavon

janicskovacs1A világklasszisok között nyári táboros kenus gyerekek rodeóznak a kajak-kenu világbajnokság helyszínén, a darthmouth-i tavon. A magyarok próbálják kizárni a zavaró körülményeket és csak a csütörtöki előfutamokra koncentrálnak. Janics Natasa lemaradt a szállodai járatról, stoppolni kényszerült.

Magyar idő  szerint csütörtökön hajnali egy órakor rendezik a dartmouth-i kajak-kenu világbajnokság megnyitóját. A színpad és a lelátó elkészült. Ez utóbbit nem úgy kell elképzelni, mint a szegedit, jóval kisebb és csak erre az alkalomra ácsolták össze. A nyitóceremónia után magyar idő szerint csütörtökön 14 órakor rajtol az első futam. Addig is van mit tenniük még a szervezőknek, hiszen az utolsó három bójasor és a célvonal nem készült el. Ezért a magyar kajaknégyes nem is tudta igazából gyakorolni a célba érkezést. A szegedi Sík Marciék, akik csütörtökön háromnegyed négy körül állnak rajthoz, ezért négyszáztól száz méterig imitálták a hajrát. „Nem olyan ez, mintha a célvonalon suhannánk át” – mondta Marci. A versenyzők, kicsit értetlenül lapátolgatnak, furcsállják, hogy a megnyitó előtt néhány órával még nincs kész a pálya.
A tó olyan, mint egy zsibvásár, 75 ország versenyzői eveznek reggeltől késő délutánig. Ráadásul kisgyerekeknek edzőtábort szerveztek a világbajnokság időpontjára a kanadaiak. A kenu 15-ösök is ott lapátolnak a világsztárok között. Szerencsére a magyar versenyzők elhatározták, nem foglalkoznak a külső körülményekkel, az adott helyzetben oldják meg feladataikat.
Más is bosszantja a vb-résztvevőket. Az edzés után mindössze két autóbuszt állítottak csatasorba a szervezők. Ebbe a kettőbe kellett volna bepréselődnie 150 sportolóknak. Nem tolakodtak a versenyzők, gondolták, úgyis jön még busz. Akkor koppantak, amikor a sofőr bejelentette, hogy nincs több járat. Többek között háromszoros olimpiai bajnokunk, Janics Natasa, a Démász Szeged VE kajakosa is lemaradt a buszról.
„Kénytelen vagyok stoppolni” – mondta nevetve az út szélén álldogálva. Szerencséjére családtagjai éppen arra autóztak, Mico és Stjepan Janics a horvát válogatott bérautójával és olimpiai bajnokunk tíz perc múlva már vacsorázhatott. A többiek viszont kénytelenek voltak edzés után levezetésképpen sétálni a pályától a szállodáig. Máskor a két kilométer nem sok, de a verseny előtt közvetlenül senkinek sem esik jól a pluszmunka.
Csütörtökön remélhetőleg nem lesz semmi zavaró tényező, és az időrendnek megfelelően zajlanak az előfutamok. A sorban másodikként száll vízre a Démász Szeged VE olimpiai bajnoka, Vajda Attila. A világbajnok kenusnak két előfutamban is részt kell vennie, hiszen fél három után néhány perccel 1000 méteren majd este nyolckor 500-on is lapátolnia kell. Úgy vélem, a két előfutam Attilának csak bemelegítésnek lesz jó, nincs miért küzdenie, hiszen csak a középfutamba lehet jutni, ami majd pénteken lesz.
A K4-es egységünknek, amiben három szegedi – Sík Márton, Gyökös Lajos és Bozsik Gábor ül – el kell dönteni, hogy mit akar. Egyből bejuthatnak a döntőbe az előfutamból. A haditanács arra jutott, hogy megmérkőznek a világbajnok és nagyon erős szlovák csapattal, de nem lesz tragédia, ha egyből nem kerülnek a döntőbe.
„Fejben sokat jelentene, ha legyőznénk a szlovák egységet, de ha verseny körülmények között mennénk még egy futamot, az sem lenne baj” – mondta Hűvös Viktor a négyes edzője.
Az viszont egyértelmű, hogy a női kajak négyes 500-on egyenesen a döntőbe szeretne kerülni. Janics Natasának és Kovács Katinak lesz bőven vízre szállási lehetősége, tehát ők megnyomják az előfutamot annyira, hogy egyenesen a fináléba kerüljenek.

A Démász Szeged VE kajak-kenusai csütörtökön az alábbi számokban állnak rajthoz a kanadai világbajnokságon

Időpont (magyar idő szerint)NévVersenyszámTáv
14.35Vajda AttilaKenu egyes (C1)1000 méter
15.45Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros GergelyKajak négyes (K4)1000 méter
16.06Janics Natasa, Kovács Katalin, Benedek Dalma, Kozák DanutaKajak négyes (K4)500 méter
20.00Vajda AttilaKenu egyes (C1)500 méter

Megjegyzés: A csapathajókban versenyző szegediek nevét vastag betűvel szedtük.

Elmondta: Petrovics Kálmán, a Démász Szeged VE igazgatója

Lejegyezte: Cs. Gát László

Hírzóna

Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mozgásra buzdítják a kicsiket és nagyokat.

Tovább olvasom

Sport

Még nincs megegyezés a MOL-Pick Szegednél a bércsökkentésről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több empátiát vár a játékosoktól a klubvezetés.

Tovább olvasom

Sport

Sostaric hosszabbított a MOL-Pick Szegeddel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az együttes 2023-ig meghosszabbította szerződését szlovén jobbszélsőjével.

Tovább olvasom

Aktuál