Gasztro

Szürcsölnivalók kánikulára

Szürcsölnivalók kánikulára

2009. augusztus 17., hétfő
Szürcsölnivalók kánikulára
Kerti partik alkalmával hiába a sok finom falat, ha szomjan halnak a vendégeink. Bor, sör, üdítő, ásványvíz helyett vagy mellett kínálhatunk rafináltabb italokat is. Nem kell hozzájuk más, csak néhány hozzávaló és már is elegáns, isteni ízű frissítőkkel kényeztethetjük vendégeinket, illetve jómagunkat akár egy hosszú nap után a kertben vagy teraszon történő ejtőzéskor. A siker pedig garantált ezekkel a szép, színes, alkoholos és alkoholmentes hűsítőkkel. Készítsük és szürcsöljük őket kedvünkre!

Meggykoktél gyerekeknek

Hozzávalók:

- 0,7 l szűrt meggylé - 1 citrom leve - 1-2 evőkanál méz - 1 üveg (0,7 dl) citromos ásványvíz - a díszítéshez – tetszés szerint – néhány szem meggy

Elkészítés:A meggylevet a frissen kicsavart citromlével összekeverjük, majd ízlés szerint a mézzel édesítjük. A citromos ásványvizet behűtjük és közvetlenül a fogyasztás előtt a koktélhoz adjuk. A poharakat meggyszemekkel díszítjük.

Hideg őszibarack hűsítő

Hozzávalók:

- 6 szem érett őszibarack - 10 dkg cukor - 3 dl narancslé - 1 citrom leve - 2 dl gyömbérital - 1,5 dl jeges víz

Elkészítés:A meghámozott őszibarackot turmixgéppel elpürésítjük, hozzáadjuk a cukrot és a gyümölcsleveket, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Végül a vizet és a gyömbért keverjük el benne. Magas poharakat a harmadáig rakunk tört jéggel, és a keverékkel leöntve, mindegyik pohár peremére illesztünk egy félig bevágott narancs, vagy citromkarikát.

Eperbólé felnőtteknek

Hozzávalók:

- 25 dkg eper - 2 evőkanál mandulalikőr (pl. amaretto) - 2 evőkanál juharszirup - 4 evőkanál eperszörp - 0,5 l félszáraz pezsgő - a díszítéshez eper, citromkarikák

Elkészítés:A megmosott, kicsumázott epreket lecsöpögtetjük, félbevágjuk. A likőrrel és a juharsziruppal meglocsoljuk, majd kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután az epret a marináddal együtt 4 pohárba szétosztjuk, 1-1 evőkanál szörppel és a behűtött pezsgővel felöntjük. Eperszemekkel, citromkarikával díszítjük.

Gyorskoktél

Hozzávalók:

- 7 dl hideg erős feketetea - 1 dl málnaszörp - 2 dl grépfrútlé - 2 evőkanál cukor - jég

Elkészítés:A teát összekeverjük a málnaszörppel, grépfrútlével és cukorral. Hosszú pohárba 1-2 jégkockát teszünk és felöntjük a koktélitallal.

Limettes-mentás zöldtea

Hozzávalók:

- 4-5 db limett (zöld citrom) - 2 csokor friss mentalevél - 2 evőkanál zöld tea (szárított) - 6 evőkanál cukor - jégkocka

Elkészítés:Az egyik csokor mentáról lecsipkedjük a leveleket, rászórjuk a zöld teát. Hozzáadunk egy felkarikázott limettet és 2 liter vízzel leforrázzuk. Kb. 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük, majd 2 limett levével és cukorral ízesítjük, lehűtjük. A maradék limetteket felkarikázzuk és a jégkockákkal együtt a teába tesszük. A másik csokor mentával díszítjük.

Boros frissítő

Hozzávalók:

- 1 narancs - 1 citrom - 20 dkg vegyes szezongyümölcs - 1 dl konyak - 1 l vörösbor - 5 dkg cukor - 1 üveg szódavíz - jég

Elkészítés:A narancsot és citromot megmossuk, karikákra vágjuk és mély tálba tesszük. A többi gyümölcsöt is megmossuk, ha kell aprítjuk, hozzáadjuk a narancs és citrom keverékéhez , megöntözzük a konyakkal. Hűtőbe tesszük 1-2 órára. A vörösbort összekeverjük a cukorral és kb. 10 percre a hűtőbe tesszük. A lehűtött gyümölcsöket mély bólés tálba tesszük, ráöntjük a vörösbort és jól összekeverjük. Ízlés szerint szódavízzel hígítjuk és a gyümölcsökkel a tört jégre adagoljuk. Kiskanállal kínáljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.