Kalmár Ferenc: Botka álljon ki a munkahelyekért

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Súlyosan elhibázott döntés lenne a nagyfai börtön eladása, melynek hátterében akár ingatlanspekuláció is állhat. Mindezt Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke, szegedi frakcióvezetője mondta keddi sajtótájékoztatóján, ahol felszólította Botka Lászlót, az érintett választókerület országgyűlési képviselőjét: álljon ki végre a 244 munkahelyért.

A nagyfai büntetés-végrehajtó intézet tervezett bezárása, illetve értékesítése ellen az elmúlt hetekben több alkalommal szólaltak már föl jobboldali politikusok, így Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Gonda János megyei önkormányzati képviselő, valamint Bodó Imre országgyűlési képviselő is. Kedden Kalmár Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke, szegedi frakcióvezetője tette nyilvánvalóvá: súlyosan elhibázott döntés lenne a börtön eladása.
Kalmár azt mondta: sántít az az érvelés, hogy azért van szükség az értékesítésre, mert más intézmények felújítására kell a pénz. Furcsának nevezte, hogy épp akkor merült föl ez az ötlet, mikor felgyorsult az M43-as autópálya építése, melytől 1,5 kilométerre található az ingatlan; ennek értéke így most jelentősen növekszik. Nem lehet, hogy ingatlanspekuláció áll a háttérben? – tette föl a kérdést.
244 fő dolgozik Nagyfán, közülük 120-an szegediek. Zömében gyermekes, családos emberekről van szó, akik aligha tudnának máshol elhelyezkedni, így mindenképpen meg kell menteni a munkahelyüket – emelte ki. A bezárás pedig már csak azért is érthetetlen lenne – fűzte hozzá –, hiszen a hazai büntetés-végrehajtó intézetek már így is 110 százalékos kihasználtsággal működnek. Közel 500 elítélt nem tudja elkezdeni büntetésének letöltését hely hiányában, s ha ez a tendencia rosszabbodik, az a korrupció melegágya lehet, hiszen nehéz megmondani, ki és milyen alapon dönti majd el, ki vonuljon börtönbe és ki ne. Nagyfa ráadásul gyakorlatilag önellátó, a rabok mezőgazdasági munkát végeznek, s elfogyasztják, amit megtermelnek.
Kalmár Ferenc felszólította Botka Lászlót (MSZP), Szeged polgármesterét, a térség (a Csongrád megyei 3. választókerület) országgyűlési képviselőjét: lobbizzon végre a börtön és a munkahelyek megmaradása érdekében. Ebben a válságos időszakban ugyanis a KDNP-s politikus szerint nem szabad megengedni, hogy újabb emberek kerüljenek az utcára.

Default thumbnail
Előző sztori

Huszártalálkozó

Default thumbnail
Következő sztori

Szerda: XV. Szegedi Művésztelep kiállítása a Reökben

Legutóbbi hasonló cikkek