Horváth Gábor aranyra hajt a vb-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap reggel utazott el a kanadai kajak-kenu vb-re

Először indul egyesben világbajnokságon Horváth Gábor, a Démász-Szeged VE kenusa. A versenyző vasárnap reggel utazott Kanadába. A négy 200 méteres számban rajthoz álló kenus célja, hogy egyesben és párosban is a dobogós helyek valamelyikét szerezze meg . Kijelentette: négyesben nem akart rajthoz állni, mert a 2007-es világbajnok egységet a szövetség szétszedte.

A Démász-Szeged VE kenusa, Horváth Gábor vasárnap indult a többiek után a kanadai Dartmouth-ba, ahol a síkvízi kajak-kenu világbajnokságot rendezik augusztus 13-tól 16-ig. A robbanékony kenus a legrövidebb távon, 200 méteren minden számban ott lesz a rajtnál. Ez azt jelenti, ha minden jól megy, akkor Horváth Gábor jövő vasárnap egyesben, párosban, négyesben és a váltóban is döntőzik.
„Nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is készültem a világbajnokságra. Mivel az izomzatom a szakemberek szerint igen alkalmas a rövid távú versenyzésre, ezért nekem nem annyira megerőltető és fárasztó a 200 méter, mint más versenyzőknek” – mondta a kétszeres világbajnok kenus.
Az előfutamokat és a középfutamokat szombaton délután rendezik, majd következik a vasárnap délelőtt, amikor az egyes, a páros és a négyes döntőit bonyolítják le. A szegedi kenus számítása szerint az egyes számok között mindössze 20-25 perc pihenő lesz. Ha ezt egyáltalán lehet annak nevezni, hiszen ennyi idő arra sem elegendő, hogy az ember alaposan megmosakodjon. A célba érkezése után ugyanis át kell szállnia azonnal a másik hajóba.
„Lesz elegendő idő a versenyig, hogy feltérképezzem a pályát. Biztosan meg tudom oldani a vállalt feladatot, ettől nem félek. A válogatón már kipróbáltuk a szisztémát, és semmi problémám nem volt” – jelentette ki a kenus. Azt viszont nem fogadta kitörő örömmel Horváth Gábor sem, hogy a szövetség szétszedte a 2007-ben világbajnokságot nyert egységet, és egy új négyes indul a kanadai vb-n.
„Szerintem a jelenlegi csapat gyengébb, mint a másik. Az Európa-bajnokságon még a régi egység indult, amely csak 5 centiméterrel kapott ki az oroszoktól. Tegyük hozzá, hogy a kontinensviadal előtt együtt csak négyszer gyakoroltunk. Mégis jól mentünk. Ez nem volt meggyőző a szövetségi kapitánynak, és Storcz Botond úgy gondolta, betartja a válogatási elveket, és szétszedi a világbajnok négyesünket.”
A 200 négyesnek 33 másodperc körül kellene teljesíteni a távot, de a jelenlegi kvartett – Horváth Gábor elmondása szerint – ezt meg sem közelíti. Több mint egy másodperccel gyengébb időket mennek, ami háromnegyed hajót jelent. Ilyen rövid távon, amikor a hajók között csak centiméterek döntenek, nagyon sok – nyolc méter.
„Ha óriási szerencsénk lesz, akkor elcsíphetünk egy dobogót, de nyerni sajnos semmiféleképpen nem tudunk. Ezt így ki lehet jelenteni, mert a sportban sincsenek mindig csodák. A válogató után ki is akartam szállni ebből a hajóból, de a szövetség döntése alapján be kell térdelnem, ezért az edzéstervemet is úgy állítottuk össze, hogy az egyesre és a párosra fektettük a hangsúlyt” – mondta el véleményét a céltudatos kenus.
Horváth Gábor egyesben és párosban is dobogóra várja magát, és ezen belül – ahogy mondta – bármi lehet.
„Aranyra hajtok! Jó erőben vagyok!” – jelentette ki magabiztosan.
Gyengébb szembeszél neki kedvezne, mert ő alacsonyabb, mint a legnagyobb vetélytársa, az azerbajdzsáni kajakos, aki hozzá képest óriás. Magyar kenus eddig egyszer tudta megnyerni a számot, 12 évvel ezelőtt Belicza Béla volt a világ leggyorsabb versenyzője.

Előző sztori

Tiszatáj: Bogárvér és identitás

Következő sztori

Áruházi szarkát fogtak Szegeden