Bulvár

Felavatták a Tisza forrásának újjáépített kőfalát Kárpátalján

Felavatták a Tisza forrásának újjáépített kőfalát Kárpátalján

2009. augusztus 29., szombat
Felavatták a Tisza forrásának újjáépített kőfalát Kárpátalján

Felavatták pénteken a kárpátaljai Kőrösmező (Jaszinya) közelében a Tisza forrását védő kőfalat és teraszt, amelyet magyarországi környezetvédők és diákok építettek újjá kárpátaljai magyar egyetemisták közreműködésével.

A Keleti-Kárpátokban, több mint 1100 méter tengerszint fölötti magasságban eredő Tisza forrásának környezetét a szegedi Geo-Environ Környezetvédelmi Egyesület, a pécsi Mecsek Egyesület és Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület tagjai építették újjá ez év júliusában a Szegeden élő

Tóth Imre

nyugalmazott egyetemi földrajztanár kezdeményezésére. A magyarországi önkéntesek szálláshelyéül szolgáló tábort az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karának hallgatói építették fel a helyszínen. A Rahónál egyesülő Fehér- és Fekete-Tisza közül az utóbbi forrását tekintik az öt ország területét érintő folyó eredetének. A Fekete-Tisza Kőrösmezőtől 23 km-re található forrásának környezetét az 1870-es években magyar természetbarátok építették ki, de az akkor emelt kőfal az utóbbi években erősen megrongálódott és életveszélyessé vált. A lebontását és újjáépítését követően a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola diákjai két építész tanár irányításával – helyben fellelhető anyagok felhasználásával – elkészítették az Aklos-fennsíkon lévő Tisza-forráshoz vezető lépcsőt és hozzá mintegy 70 méter hosszú korlátot. A magyarországi környezetvédők, akik munkájukkal kivívták a környéken élő ruszinok-ukránok elismerését, még az idén többnyelvű táblákat helyeznek el a Tisza forrásvidékére látogató turisták tájékoztatása céljából a járási székhely Rahó főterétől kezdődően több helyszínen. Terveik közt szerepel két „esőbeálló” megépítése is, közvetlenül a forrás mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.