Labdarúgás: szombati döntetlenparádé Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Kettős rangadóval indult Szegeden a 2009/2010-es labdarúgószezon. Az „előmérkőzésen” a megyei II. osztály újonca, az FK 1899 Szeged 1-1-re végzett a Bordánnyal a Homokháti csoport nyitányán. Az NB III Alföld csoport Tisza Volán SC Szeged – Hódmezővásárhelyi FC találkozója 3-3-mal zárult.

Igazi nézőcsalogató mérkőzést vívott egymással az NB III Alföld csoport nyitófordulójában a Szeged és a Vásárhely. Olyan találkozót, melyen ugyan mindkét fél rengeteg hibát vétett, ám a játékosok végig maximális akarattal vetették magukat a küzdelembe, a közönség hat gólt is láthatott, hullottak a sárga lapok, villant a piros is, s nemcsak a feszültségben, de a fordulatokban sem volt hiány.

Az első félidő feléig komoly taktikai harc folyt a pályán, a Volán igyekezett támadni, a vendégek visszahúzódtak, s a labdaszerzéseket követően igyekeztek gyors ellentámadásokat vezetni. Ez a tervük kezdetben nem nagyon vált valóra, hiszen harminc percig nem sikerült eljutniuk a szegedi tizenhatosig. Igaz, a hazai együttes sem jelentett túl sok veszélyt a kapura, a kísérleteket általában lefülelte a jól záró HFC-védelem. A 12. percben Huszárik szabadrúgása alig kerülte el a fölső sarkot, a 23. percben pedig Pálfi tűnt el gyanús körülmények között a vendégek büntetőterületén belül, a sípszó azonban néma maradt.

A 30. percben viszont már vezetést szerzett a Szeged: Sós kapus nem mert megfogni egy hátratett labdát, ám rontott: Pálfihoz passzolt, aki azonnal tüzelt. A lövést még nagy bravúrral a fölső lécre tolta a hálóőr, ám a felpattanó játékszert a szemfüles Beretka a hálóba sodorta; 1-0. Mire hátradőlhettek volna a szegedi nézők, három perccel később teljesen váratlanul egyenlített a Vásárhely: Dongó kapus bizonytalankodását Antal használta ki, közelről lőtt az üresen maradt kapuba; 1-1. Aztán jött az igazi feketeleves: a 42. percben Sipos vagy 35 méterről küldött kapura egy szabadrúgást, a labda irányt változtatott egy lábon, ám Dongó sem volt igazán résen, így a jobb alsóba surrant a bőr; 1-2.

Heves szegedi rohamokkal indult a második játékrész, a Volán szó szerint kapujához szögezte a HFC-t. A hazai összetűz a 61. percben érett góllá: Huszárik szabadrúgását követően a remekül berobbanó Szilágyi tanárian csúsztatott a hosszúba; 2-2. Ezután kissé visszavett a tempóból a Buchholcz-alakulat, a Vásárhely pedig igyekezett kihasználni, hogy levegőhöz jutott. Sokan már talán elkönyvelték a 2-2-t, mikor a 83. percben harsant Barta sporttárs sípja.

no images were found

Történt, hogy egy beívelést követően a teljes vendéggárda azt reklamálta: kezezés történt a szegedi tizenhatoson belül. A lelátóról nem lehetett teljesen egyértelműen megítélni az egyébként alapvonal-közeli helyzetet, az viszont feltűnő volt: a bíró sem ura a helyzetnek, nem látta pontosan a szituációt. Sikerült azonban meggyőzniük a vásárhelyieknek, a megadott büntetőt pedig Kis magabiztosan lőtte a jobbra dőlő Dongó mellett a bal alsóba; 2-3. A bekapott találat megsokszorozta a Szeged erejét: újra azt a nyomást kellett elviselniük a látogatóknak, mint a félidő elején. A 89. percben siker koronázta a kék-feketék erőfeszítéseit: Végh Ariel 17-ről lőtt, a labda megpattant az ötösön belül, és a bal alsóba vágódott; 3-3.

Valószínűleg csak később lehet majd megmondani, egy pontot szerzett vagy kettőt vesztett a Tisza Volán SC Szeged a rajton, egy azonban bizonyos: a gárda hatalmas mentális erőről tett tanúbizonyságot, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Edzői szavak

Buchholcz Gábor (Szeged): “A legfontosabbnak azt tartom, hogy kétszer is hátrányból tudtunk talpra állni. A második félidő is vásárhelyi előnnyel indult, ám aztán szinte felbillent a pálya, sikerült is mattoltunk a masszív vendégvédelmet. Utána sajnos olyan büntetőt ítéltek meg ellenünk, amilyet a világon sehol nem fújnak be. A sors a végén igazságot szolgáltatott, hiszen a remekül küzdő Végh Ariel be tudott találni. Az egész csapat harcossága dicséretet érdemel, a játék már kevésbé, hiszen ha osztályoznám, a srácok mennyire valósították meg a megbeszélt taktikát, csak kettest tudnék adni. Figyelmetlenségeink, fegyelmezetlenségeink két pontunkba kerültek, de örülök, hogy végig küzdöttek egymásért a srácok, s pozitív, hogy a szurkolók számára igazán élvezetes meccset játszottunk.”

Kandó Róbert (Hódmezővásárhely): “Nem teljesen azt nyújtottuk, amit terveztünk, ennek ellenére nem álltunk messze attól, hogy ismét győzni tudjunk Szegeden. Mindkét gárda sokat hibázott, s azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük: ez nem a két kapus napja volt. Összességében úgy gondolom, a 3-3-as végeredmény reális, megfelel a látottaknak.”

A labdarúgó NB III Alföld csoport 1. fordulójában:

Tisza Volán SC Szeged – Hódmezővásárhelyi FC 3-3 (1-2). Szeged, 400 néző, vezette: Barta.
Szeged: Dongó – Mészáros, Vida, Grünwald, Szabó A. – Udvari, Szilágyi (Mórocz) – Pálfi, Huszárik, Végh – Beretka. Vezetőedző: Buchholcz Gábor.
Hódmezővásárhely: Sós – Huszár, Lajos, Sipos, Bakos – Antal (Kökény), Mucsi (Vér), Varga, Kis, Marton (Papp) – Rácz. Vezetőedző: Kandó Róbert.
Kiállítva: Lajos (84′).
Gólszerző: Beretka (30′), Szilágyi (61′), Végh A. (89′), illetve Antal (33′), Sipos (42′), Kis (11-esből, 83′).

Monori SE – Orosháza FC 1-3
Battonyai TK – Soroksár SC 1-1
Gyulai Termál FC – Szolnoki Spartacus 0-3

A megyei I. osztály 1. fordulójában:

Csongrád – Nagymágocs 4-2
Kiszombor – Szentesi Kinizsi 3-1
Tápé – Balástya 1-0

A megyei II. osztály Homokháti csoport 1. fordulójában:

FK 1899 Szeged – Bordány 1-1
Baks – Tömörkény 4-0

A megyei II. osztály Tisza-Maros csoport 1. fordulójában:

HFC II.-Bercsényi – Algyő II. 0-2
Szegvár – Fábiánsebestyén 2-1
Apátfalva – Szőreg 1-1
UTC – Makói FC II. 3-4

A megyei III. osztály 1. fordulójában:

Zákányszék – HFC III.-Bercsényi 2-0
IKV Alsóváros – Csongrád Öregfiúk 2-4

no images were found

Előző sztori

Kajak-kenu vb: Janics Natasa ismét aranyérmes

Következő sztori

Elfogták a cserbenhagyó gázolót Szegeden