Csak csendesen…

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az a frázis, miszerint az uniós csatlakozás okafogyottá tette/teszi a magyar állampolgárság kiterjesztését, kétségtelenül megdőlt. A mélységesen kisebbségellenes, új, szlovákiai nyelvtörvény is erről tanúskodik. Ha a felvidéki magyarok történetesen magyar állampolgársággal is rendelkeznének, nyilván Budapest is hatékonyabban léphetne fel az érdekükben akár Pozsonyban, akár Brüsszelben.

Azt, hogy kampány van Magyarországon, onnan is lehet tudni, hogy egyre gyakrabban vetődik fel ismét a kettős állampolgárság kérdése. Tusnádfürdőn Orbán Viktor olyasmit mondott, hogy kormányra kerülésük esetén a Fidesz tiszteletben fogja tartani a 2004-es népszavazás eredményét, amely – mint tudjuk – érvénytelen volt, mégis kicsivel az igenek győztek. A dolgok jelenlegi állása szerint a jobboldali párt győzelme borítékolható, tehát e logika mentén a kettős állampolgárság is zöld fényt kaphat.
A Külügyminisztériumban ugyancsak elkezdtek szervezkedni, gyűjtik a szakmai anyagot, s még a leszerepelt, ezer sebből vérző MSZP is bizonyos szinten felkarolta az ügyet, megpróbálván javítani valamicskét megtépázott presztízsén. Balázs Péter külügyminiszter szavai a köztelevízió minapi reggeli műsorában is ezt látszanak igazolni: „A kettős állampolgárságot csak egyénileg lehet elbírálni, emiatt nem a legjobb eszköz tömeges problémák kezelésére.” Szerinte tehát mégsem jó megoldás a kettős állampolgárság, mert egyéni gondokat orvosol, miközben a határon túli magyarok problémáira egész közösséget érintő gyógyír szükséges. Érdekes, hogy egy balliberális kormány minisztereként hangsúlyozza a kollektív jogokat, holott éppen a liberálisok azok, akik rendszerint az egyéni jogok mellett szoktak kardoskodni.
Az a frázis, miszerint az uniós csatlakozás okafogyottá tette/teszi a magyar állampolgárság kiterjesztését, kétségtelenül megdőlt. A mélységesen kisebbségellenes, új, szlovákiai nyelvtörvény is erről tanúskodik. Ha a felvidéki magyarok történetesen magyar állampolgársággal is rendelkeznének, nyilván Budapest is hatékonyabban léphetne fel az érdekükben akár Pozsonyban, akár Brüsszelben. Nem beszélve a vajdasági és a kárpátaljai magyarokról. Amiatt nem kell aggódnia Balázs Péternek, hogy az állampolgárság majd csak egyénileg lesz igényelhető. Szinte biztosra veszem, hogy amint lehetőség nyílik rá, a határon túliak tömegesen folyamodnak majd a magyar okmányokért. Így biztosított lesz a közösségi megoldás, na meg a tényleges kollektív jogok sem sérülnek.
Jó volna többet nem beszélni erről –, hiszen unalomig ismételve úgyis mindenki elmondta már a véleményét –, csak akkor kerüljön ismét szóba a kettős állampolgárság ügye, amikor a Parlament elsöprő többséggel megszavazza majd a jogszabályt. Hazai közszereplőink így legalább nem égetik magukat és egymást folyamatosan a határon túliak előtt – immár csaknem 15 esztendeje.

Előző sztori

BARDO

Következő sztori

Befejeződött a szegedi Belvárosi híd felújítása